Gyöngyi
2 °C
13 °C

Államosíthatják a Jukoszt?

2004.04.21. 13:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A Jukosz adósbesorolásának ötfokos degradálása még az 1998-as állami törlesztésmulasztás és rubeldevalválás utáni lefokozásoknál is sokkolóbb - írta a The Moskow Times.
A Standard and Poor's BB- rátáról CCC-re fokozta le a Jukosz adósrátáját, de a Moody,s is Ba1-ről B1-re degradálta. A The Moskow Times szerint ez a legnagyobb csapás azóta, hogy 1998-ban a rubel devalválása miatt leminősítették az olajvállalatot.

A hitelminősítők azért döntöttek a Jukosz besorolásának megváltoztatásába, mert a moszkvai bíróság a múlt héten befagyasztotta a cég vagyonát, míg egy másik perben döntést nem hoz. Az adóügyi minisztérium ugyanis 3,5 milliár dollárnyi adóhátralékot és bírságot hajtana be a cégtől. A bíróság még azt is megtiltotta a Jukosznak, hogy eladja vaygontárgyait.

Fizetésképtelen?

A cég ezzel a hitelminősítők szerint a fizetésképtelenség határán van. Ez a minősítés természetesen megnehezíti a további kölcsönök felvételét. A The Moskow Times szerint még a már lekötött 2,6 milliárd dollárnyi szindikált hitelt is érintheti az új fejlemény.

A Standard and Poor's szerint, ha csődeljárást indítanak a Jukosz ellen, mert nem tudja kifizetni adósságait, akkor fennáll a veszélye, hogy államosítják a vállalatot. Elena Anankina, a Standard and Poor's elemzője szerint ez az első támadás a Jukosz ellen azóta, hogy a vezetőinek meghurcolása óta. Mihail Hodorkovszkíj és Platon Lebegyev már több hónapja vannak előzetes letartóztatásban. Az első per májusban lesz, majd júniusban indul Hodorkovszkíj pere.

Egyes elemzők szerint nem megy csődbe a Jukosz, hiszen 500 millió dollárnyi készpénzzel rendelkezik, és óriási olajtartalékai vannak. Elena Anankina szerint is az orosz kormány magatartásától függ az olajipari óriás jövője.

Alexei Kudrin pénzügyminiszter szerint a társaságnak meg kell engedni vagyonának eladását, ha nem tudja kifizetni adósságait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.