Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Vezetőváltás a Jukosz olajóriás élén

2004.06.24. 22:20
A volt orosz jegybankelnököt választották az olajóriás igazgatótanácsának elnökévé. A 66 éves Gerascsenkó megpóbálja megmenteni a csődtől a vállalatot.
A bajba jutott Jukosz orosz olajóriás részvényesi közgyűlése csütörtökön az igazgatótanács elnökévé választotta Viktor Gerascsenko volt jegybankelnököt, a cégvezetés elnökévé (vezérigazgatóvá) pedig Steven Theedet, a Jukosz-Moszkva (a moszkvai központot felölelő leányvállalat) eddigi elnökét.

Eddig mindkét tisztséget Simon Kukes töltötte be. Az éves Jukosz-közgyűlés előzőleg újjáválasztotta a 11 tagú igazgató tanácsot, beválasztva abba Gerascsenkót, aki több voksot kapott bárki másnál.

Megmenteni a csődtől

A 66 éves Gerascsenko korábban jelezte, hogy megválasztása esetén megpróbálja megmenteni a Jukoszt a csődtől. Ez akkor fenyegeti a céget, ha a moszkvai döntőbíróság jogerősen kötelezi az adóhatóság által rajta számonkért 3,4 milliárd dollárnyi hátralék rövid időn belüli kifizetésére. De a Jukosz vezetői kontaktusba léptek a kormánnyal egy olyan rendezés elérése érdekében, amely lehetővé tenné, hogy egyes vagyonrészek eladásával felhajtsák a - megfelelően ütemezendő - törlesztéshez szükséges összeget.

A nagytapasztalatú Gerascsenko, aki egykor a szovjet állami bank, majd két ízben is az orosz jegybank elnöke volt, ideális személy a Kremllel való egyezkedéshez, mert szaktekintélynek számít, sokat megőrzött befolyásából, és tökéletesen ismeri nemcsak a gazdaság, hanem a hatalom működését is.

Bár lojális a Kremlhez, és az oligarchák vagyonának lenyesését szorgalmazó Haza tömb színeiben lett dumaképviselő, független személyiség. A Jukosz-ügyről úgy vélekedett, hogy a cég csakugyan kihasználta az adóoptimalizálási sémákat, de ez jogi szempontból nem róható fel neki, és a helyzet még nem visszafordíthatatlan.

A vezetőségváltás egyben a Jukoszt ellenőrző Menatep holding pozícióját szilárdítja, mert főrészvényeseinek akaratát tükrözi. Médiajelentések szerint ugyanis a Menatep főrészvényesei - köztük a privatizációs és adócsalásért perben álló, bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij volt cégvezér és Platon Lebegyev, holding volt feje - már május végén elhatározták Kukes menesztését, valamint Gerascsenko és Theede jelölését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.