Ambrus
-7 °C
3 °C

Egyesül a Jukosz és a Szibnyeft

2003.04.22. 17:46
A világ negyedik legnagyobb olajtársasága jön létre az orosz Jukosz és a Szibnyeft egyesülésével. A második, illetve az ötödik legnagyobb orosz olajtársaság fuzionálását kedden jelentették be Moszkvában.
Az új vállalat az oroszországi nyersolaj egyharmadát termeli ki és ezzel a legnagyobb orosz vállalattá lép elő, közölte az MTI. A cég mértét tekintve meghaladja a jelenleg piacvezető Lukoilt, s az általa felszínre hozott napi olajmennyiség nagyobb lesz majd Kuvait kitermelésénél. Az új konszern neve JukoszSzibnyeft lesz és a vezérigazgatója Mihail Kodorkovszkij, a Jukosz, elnöke pedig Eugen Svidler, a Szibnyeft vezetője lesz.

A Szibnyeft részvényesei eladják a Jukosz papírok 20 százalékát 3 milliárd dollár készpénzért, a többit pedig kicserélik úgy, hogy a Szibnyeft papírokat 36,125 százalékon számítják be az új cégbe.

Tartanak a BP-től

Az év végéig bonyolítják le az orosz versenyfelügyeleti hatóság jóváhagyására váró üzletet, amelynek során a JukosSzibnyeft vezetése ígérete szerint " tisztességes ajánlatot " tesz a Szibnyeft kisebbségi részvényeseinek és az üzlet lebonyolítására egy befektetési bankot kérnek fel.

A Napi Online szerint az egyesülést a nyugati olajipari cégek megjelenésétől való félelem indokolta, a BP ugyanis az elmúlt hónapban a harmadik legnagyobb olajipari társaság megvásárlásával meglepetésszerűen komoly hídfőállást épített ki az orosz piacon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.