Emánuel
4 °C
12 °C

Kelet-Európai Unió

2006.03.28. 08:09
Összehangolják fejlesztéseiket, rendszeresen konzultálnak, támogatják a szakemberképzést, erről állapodott meg egymással tíz kelet-európai ország.

A közép-európai államok fejlesztési terveinek és területi politikáinak összehangolását, és a Közép-európai Fejlesztési Régió megalapítását tűzték ki célul a MTA-n tartott nemzetközi konferencián összegyűlt kutatók és uniós ügyekért felelős tisztségviselők.

Szorosabban

A tíz ország ezentúl rendszeres konzultációt folytat, egyezteti fejlesztési terveit, valamint támogatja a közös területfejlesztést megalapozó kutatások és a szakemberképzés összehangolását is.

A versenyképesség és a felzárkóztatás között fennálló ellentét feloldására alkalmasak lehetnek a határokon átívelő, regionális együttműködések - jelentette ki Baráth Etele uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Budapesti központ

A regionális fejlesztéssel foglalkozó tudósok és a fejlesztéspolitikai szakemberek a konferencián a határon átnyúló és transznacionális együttműködésekről, a Duna komplex programjáról, valamint a kutatóintézetek hálózatának erősítéséről tárgyaltak.

A résztvevők célja a nemzeti értékek kölcsönös elfogadtatása, a régi és az új, valamint a leendő tagállamok közötti különbségek mielőbbi felszámolása, és a közös érdekek érvényesítése az unió költségvetési és támogatási rendszerében. Magyar kezdeményezésre egy európai szintű - budapesti székhelyű - kohéziós intézet felállításáról is egyeztettek a szakemberek.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.