Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az EU az élelmiszer-összetevők részletesebb feltüntetését tervezi

2002.06.17. 14:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Parlament (EP) szinte egyhangúlag jóváhagyta azt a brüsszeli javaslatot, miszerint a jövőben a 25 százaléknál kisebb arányban szereplő alapanyagok összetevőit is fel kell tüntetni az élelmiszerek címkéin. Az Európai Bizottság által benyújtott javaslatról még a tagállamok minisztereinek is dönteniük kell.
A Bizottság javaslata az úgynevezett 25 százalékos szabály megszüntetését irányozza elő. A több mint 20 éves rendelkezés szerint az élelmiszerek kevesebb mint 25 százalékát kitevő alapanyagok összetevőit nem kell feltüntetni a termékek címkéin.

A szabály megváltozatását az indokolja, hogy az elmúlt években az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerallergiák kérdése a középpontba került - írja az EUobserver.com.

Fűszer igen, sajt nem

A Bizottságnak az euróképviselők által most elfogadott javaslata az adalékanyagokra nem vonatkozik. A 25 százalékos szabály megszüntetése alól azok az alapanyagok is mentesülnek, amelyekre már más uniós szabályok lettek kidolgozva: mint például a dzsemek és a csokoládék. Az utóbbiaknál az 5 százaléknál kisebb előfordulási aránynál nem kell feltüntetni az összetevőket, és ez lesz a helyzet a jövőben a mustároknál és a szószoknál is. Kivételt élveznek a fűszerkeverékek is, ahol a 2 százalékos küszöböt javasol a tervezet. Vannak olyan termékek (például a tej, sajt) is, amelyeknél a Bizottság továbbra sem követeli meg az alapanyagok feltüntetését.

Az EP 517 igen, 1 tartózkodó és 9 nem szavazat mellett fogadta el a Bizottság javaslatát, amelyről a tagállamok miniszterei várhatóan novemberre készítik el közös álláspontjukat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.