Előd
5 °C
12 °C

Kalasnyikovot elszomorítja, hogy találmányával ölnek

2002.07.30. 11:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Százmillió eladott példány ellenére nem tette gazdaggá kifejlesztőjét a gépkarabély. Kalasnyikovot legfrissebb nyilatkozata szerint elszomorítja, hogy terroristák is használják találmányát.
Hiába lett a világ legnépszerűbb kézifegyvere, amelyből 1947-es kifejlesztése óta több mint 100 millió példányt adtak el, feltalálója nem kapott érte semmit a szovjet államtól.

Kezdetben egyszerű

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov
Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, aki az Index fegyverszakértőjének felejthetetlen megfogalmazásában "kezdetben egyszerű paraszt volt", a második világháborúban szerzett kézsérülése után vágott bele - hivatalos előképzettség nélkül - egy könnyen kezelhető automata fegyver megtervezésébe. Az első hatásbemutató után felettesei műszaki iskolára küldték és 1946-ra el is készült a prototípus, ami a háború szempontjából már mindegy volt, ám a későbbi évtizedekben felejthetetlen sebhelyeket hagyott szinte az összes fejlődő ország lakóinak testén.

Megdöbbentő visszaélés a gépkarabéllyal

A most 82 éves mester Németországban azt nyilatkozta, hogy büszke a találmányára, de szomorú, hogy terroristák használják. Az Index a maga részéről mindent megtenne a gépkarabélyok békés célú felhasználásáért, de egyelőre nincs ötletünk.

Inkább a hobbikert

"Bárcsak olyan dolgot találtam volna fel, amelyet az emberek használni tudnak és megkönnyíti a földművelők munkáját - például egy fűnyírót" - kesergett az agg fegyvertervező a Bild című bulvárlap riporterének. A magyar belpolitika kedvelőiként szemünk előtt megjelentek a szalagcímek a horvát fűnyíróbotrányba keveredett Jeszenszky külügyminiszterről.

AK-47

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.