Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Halálos túlóra

2001.11.19. 11:58
A japán munkaügyi minisztérium decembertől új irányelveket vezet be annak eldöntésére, hogy a mértéktelen munkavégzés okozta-e a dolgozó halálát.
Becslések szerint évente körülbelül 10 ezer ember hal meg Japánban túlmunka következtében, de eddig a szigorú szabályozás miatt évente átlagosan csupán 40 esetben kaptak kompenzációt a hozzátartozók. A halálra egzecíroztatott munkavállaló szomorú végét a jelenség anyaországának nyelvén 'karoshi'-nak nevezik.

Az életüket a vállalatért áldozó japánok hozzátartozói régóta panaszkodnak arra, hogy a jelenlegi szabályok alapján szinte lehetetlen pert nyerni a munkaadókkal szemben. (Az Indexes dolgozók családtagjai csak azért nem régóta, mert vállalatunk jóval fiatalabb Japánnál.)

Féléves robot

A Reuters beszámolója szerint a japán munkaügyi minisztérium egy szakértői csoport javaslatai alapján decemberben új irányelveket ad ki, melyek alapján hitelesebben tudják megállapítani, hogy a mértéktelen munkavégzés okozta-e a dolgozó halálát.

Az új normák alapján - a jelenlegi egy héttel szemben - a haláleset előtti hat hónap munkakörülményeit veszik majd figyelembe, és a minisztérium várhatóan hajlandó felvenni a "karoshi"-nak nevezett jelenséhez vezető tényezők listájára a stresszt és a kimerültséget.

Havi száz túlóra már legitim halálok

Az orvosokból és jogászokból álló szakértői csoport szerint joggal állítható, hogy a túlmunka okozta valaki halálát, ha a dolgozó az utolsó hónapban több mint 100 órát túlórázott, illetve ha a halála előtti 2-6 hónapban több mint 80 órát tett rá szokásos munkaidejére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.