Az orosz húsfeldolgozóipar krónikus nyersanyaghiánnyal küzd. Bár a kormányzati reformok a sertés és szarvasmarha-tenyésztés ösztönzését, az állatállomány növelését célozzák, az alacsony jövedelmezőség miatt folyamatosan hanyatlik az ágazat. Az elmúlt években felére csökkent az állatok száma, s az idei év első felében 2 százalékkal csökkent az előállított hús mennyisége.
Skippy és a nyesedék
Az ausztrál kenguruhús sikerét több tényezővel magyarázzák Oroszországban. Egyrészt a kenguruhús behozatalát nem szabályozzák kvótákkal, másrészt a vásárlók a törvényesség határán billegő formában, nyesedéknek tüntetik fel a kenguruhúst. Az Ausztráliából exportált kenguruhúst csaknem teljes egészében a Távol-Keleten, Szibériában és az Urál vidékén dolgozzák fel.
A Gazeta szerint az ügyben az a legérdekesebb, hogy az oroszok többsége nem is tud arról, hogy kenguruhúst eszik. Az ausztrálok, akik a Skippy névre hallgató kengurukölyökről szóló televíziós sorozaton nevelkedtek fel, szinte egyáltalán nem fogyasztanak kenguruhúst. A kormány engedélyével ugyan milliókat lőnek ki az Ausztrália nemzeti szimbólumának szállító állatból, de azok húsát takarmánykészítéshez használják fel.