Natália
-3 °C
8 °C

Egyre több készház épül Magyarországon

2006.10.06. 08:49
Az elmúlt években dinamikusan fejlődő magyarországi készházágazat - az építőipar egészéhez hasonlóan - 2006-ban nem zár rossz évet, a jövőt illetően azonban megoszlanak a vélemények. A hazai készházépítés - az ágazat súlyát tekintve - egyelőre az európai középmezőnyben helyezkedik el: Magyarországon tavaly az elkészült családi házak 11 százaléka volt készház, ez elmarad ugyan a 35 százalékos osztrák vagy a 38 százalékos svéd mutatótól, de a kelet-közép-európai régióban kimagaslónak számít.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának elnökhelyettese elmondta, hogy Európában is a magyarországihoz hasonló trend érvényesül: évről évre kevesebb családi ház épül ugyan, de a készházak aránya - a kedvező minőségi és energiatakarékossági jellemzők miatt - folyamatosan növekszik. A gyártók egy része tőkeerős német vagy osztrák cégek érdekeltsége; a faszerkezetű készházak mellett ipari csarnokokat, és tározókat is gyártó Wolf-System Építőipari Kft. az osztrák Wolf-Systembau 100 százalékos tulajdonában van.

A vállalat 2006-ban a magyar, német és osztrák piacon 150 házat értékesített, ebből - Mezei Gábor ügyvezető tájékoztatása szerint - a tavalyit 30 százalékkal meghaladó, 700 millió forintos árbevételre számít. A Bien-Zenker AG tulajdonában lévő, nagypaneles, favázas technológiával dolgozó Bien-Zenker Hausbau Hungária Kft. a tavalyi 11 után az idén 20 házat épít; Bajnóczi Attila irodavezető szerint a piac esetleges visszaesése az egyedi tervezésű, minőségi házakra specializálódott társaságot nem érinti.

Hosszú tél, lassú szezon

Kiss Tamás, a főtevékenységként híradástechnikával foglalkozó Anico Kft. készházüzletágának vezetője arról számolt be, hogy az üzletág árbevétele tavaly elérte a 200 millió forintot (ez a cég teljes árbevételének a fele). Az idén a hosszú tél és az építési kedv bizonytalansága miatt lassan indult be a szezon, de a vezető a tavalyit meghaladó forgalomra, jövőre pedig jelentős növekedésre számít.

Az ágazatban kivételes ütemű bővülést könyvel el a TrendHaus Hungária Kft., amely a tavalyi 500 millió forintos árbevétel után az idén jelentős, 40-50 százalékos növekedésre számít. A cég, mint arról Fazekas Péter ügyvezető igazgató lapunkat tájékoztatta, több jelentős beruházást fejezett be: a szilvásváradi üdülőkomplexum mellett Fertőrákoson - mintegy kétmillió eurós beruházással - egy 25 házból álló üdülőfalut is felépítettek.

A beruházások anyagi hátterét erősíti, hogy a vállalat 80 százalékban a német Kampa AG, a nyugat-európai készházágazat második legnagyobb vállalatának a tulajdona. A TrendHaus bevételeihez mintegy 150 millió forinttal járul hozzá a 11 fős tervezőgárda, amely az idén az anyacég számára 600 családi ház terveit készítette el. Az igazgató a biztató eredmények ellenére a következő években - főként a lakosság pénzeszközeinek szűkülése miatt - a piac jelentős, 15-20 százalékos szűkülésével számol.

Oroszország, Kazahsztán

Hasonlóan vélekedik Dienstmann Tamás, a fémszerkezetes készházakat építő ConTacTrade Kereskedelmi Kft. tulajdonos-ügyvezetője is. A ConTacTrade által gyártott acélprofilokat és a Horizont technológiát használó, 50 cégből álló partnerhálózat tavaly körülbelül 1200 tonna acélprofilt épített be. Ez nagyjából 300, egyenként 100 négyzetméteres családi háznak felel meg - maga a ConTacTrade ennél nagyobb volumenű beruházásokat is megvalósított: az ügyvezető ezek közül azokat a 4000, illetve 2000 négyzetméteres olajmező-kiszolgáló komplexumokat emelte ki, amelyeket Oroszországban, illetve Kazahsztánban építettek fel. Az igazgató az idén még növekedésre számít - a beépített acélprofil mennyisége akár az 1400 tonnát is elérheti -, a jövőt illetően azonban kevésbé derűlátó.

Roszkopál Miklós, a fémszerkezetes készházakra specializálódott - német tulajdonú - Protektorwerk Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a könnyűszerkezetes házak iránti kereslet nem csökken. Az igazgató az ágazat speciális problémájaként emelte ki a magyarországi hitelügyintézés lassúságát: a készházakat három hónap alatt átadják, miközben a kérelmek elbírálása és a hitelek folyósítása az esetek többségében ennél jóval hosszabb ideig tart. A Protektorwerk az idén a tervek szerint 200-250 lakásegységet értékesít, ebből kétmilliárd forint fölötti árbevételre számít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.