Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Meghódítaná Európát a Kia

2005.09.15. 07:56
A Kia értékesítése nő a legjobban, idén 300 ezer autót adtak el, jövőre 20 százalékkal többet várnak. A dél-koreai autógyár Európa meghódítására készül.
A dél-koreai Kia el akarja árasztani autóival Európát, és hadjáratának bázisa a Szlovákiában épülő gyár lesz. Az elképzelés nem irreális, hiszen a Kia értékesítése nő a leggyorsabban a kontinensen: idén már 300 ezer kocsit adtak el, jövőre 20 százalékkal többet várnak, 2008-ra pedig félmillió a cél - árulták el a frankfurti nemzetközi autószalonon, ahol 44 ország ezer kiállítója vonultatja fel kínálatát. A gyártók az egyre növekvő benzinárak ellenére optimisták, de azért készülnek a nehezebb jövőre.

Vatanabe Kacuaki, a Toyota elnöke szerint gyors változás ugyan nem várható, de érezhető a hibrid meghajtású, üzemanyag-takarékos autók iránti kereslet növekedése, amit az is bizonyít, hogy a BMW és a többi nagy német autógyártó is lépéseket tesz ilyen modellek kifejlesztésére. A Toyota úgy tervezi, hogy a jövőben valamennyi modellje kombinált, benzin-elektromos hajtású lesz.

A gyártók derűlátását növeli, hogy az új európai modellek sikerének köszönhetően augusztusban éves összehasonlításban 7,5 százalékkal, 894 226 darabra nőttek a kontinensen az újautó-eladások, igaz, az első nyolc havi 10,35 millió darabos összesített mennyiség így is 0,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől. Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint a növekedésben meghatározó az olasz autópiac közel 13 százalékos növekedése, valamint a németországi, franciaországi és spanyolországi eladások dinamikus bővülése.

Az új uniós tagállamokban viszont összesen 3,5 százalékkal, 54,1 ezerre csökkent az eladások száma augusztusban, az első nyolc hónapban pedig a tavalyihoz képest 12,9 százalékos az elmaradás. A magyar piac is tovább szűkült: a múlt hónapban az ACEA adatai szerint 14 ezer autót sikerült eladni, ami éves összevetésben 5 százalékos csökkenést jelent, az első nyolc hónapban pedig az előző évinél 8,5 százalékkal kevesebb, 125,3 ezer új autó talált gazdára.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.