Miklós
-7 °C
2 °C

Vigye Kínába a pénzét!

2003.01.14. 11:43
Tavaly mások 52,7 milliárd dollárt vittek oda, ami rekord. Még úgy is, hogy a befektetések összegének növekedése kicsit csökkent.
A tőkebeáramlás üteme tavaly 12,5 százalékkal emelkedett, ami kissé elmarad az egy esztendővel korábbi 14,9 százaléktól, de még ez is olyan érték, amelynek Kínán kívül mindenhol hejehujázva örvendeznének.

A pénz azóta folyik befelé ilyen ütemben, amióta a kormány megkönnyített a külföldi vállalkozások terjeszkedését. A kommunista birodalom 2001-ben csatlakozott a Világkereskedelmi szervezethez (WTO), ami több iparágban liberalizációt követelt meg.

Mindjárt az élre törnek

A külföldi gyártókat különösen vonzhatta, hogy a bérszínvonal az amerikainak mindössze huszada. A relatív megtorpanás után a kilátások rózsásak, hiszen a befektetési előszerződések összege tavaly 19,6 százalékkal haladta meg a 2001-eset. A tőkeimport felpörgette a termelő szektort, í gazdaság növekedési üteme emiatt is érhette el a 8 százalékot. Egy ENSZ jelentés szerint Kína nemsokára a világ elsőszámú befektetési célpontja lesz, lehagyva az Egyesült Államokat. Maguk a kínaiak 2006 és 2010 között évi 100 milliárd dollárra számítanak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!