Ambrus
-7 °C
3 °C

Gyorsan gazdagodnak a kínai milliomosok

2004.10.12. 14:54
A száz leggazdagabb kínai vállalkozó vagyona egy év alatt 29 százalékot hízott, a társulat együtt 30 milliárd dollárt birtokol - írja a Euromoney című brit szaklap. A csillagászati összeg átlagolásából kiderül, hogy Kína száz legtehetősebb polgára fejenként 297 millió dollárral rendelkezik.
A kínai vezető pénzemberek feltűnően ifjú gárdájának éllovasa a 35 éves Huang Kuang-jű, a GoMe Appliances elektronikai termékeket forgalmazó áruházlánc alapító tulajdonosa egyedül 1,3 milliárd dolláros vagyon ura - írja a Euromoney.

"Hajszálnyival" marad le egymilliárd dolláros pénztárcájával a második helyen befutó, 31 éves Timothy Csen Tien-csiao, aki a Shanda Networking online játékszer-kereskedő társaság 60 százalékának tulajdonosa.

Larry Zsung Csi-jan, a Citic Pacific elnöke tavaly még második volt, idén be kellett érnie a harmadik hellyel, noha a hongkongi székhelyű befektetési vállalkozás, amelyben 18 százalékos részesedése van, jelentősen növelte értékét.

Párhuzam a világ leggazdagabbjaival

Az Euromoney érdekes párhuzamot lát a kínai milliárdos pénzemberek, és a világ három leggazdagabb üzletemberének tevékenységi területe között. Összehasonlításában emlékeztet arra, hogy az 1992-ben elhunyt Sam Walton, a Wal-Mart tulajdonosa a kiskereskedelemben, Bill Gates, a Microsoft gazdája az informatikában, Warren Buffett pedig a Berkshire Hathaway óriás befektető élén szerezte meg hatalmas vagyonát.

A kínai százak listájára idén minimum 150 millió volt a "belépő", tavaly még 110 millió elég volt a nevezéshez. Az első "népszámláláskor", 1999-ben alig 6 millió dollárral be lehetett kerülni a százas élcsapatba.

Az idei listára 32 új név került fel, köztük a leggazdagabb Li Csin-jüan, aki 720 millió dollárt gyűjtött be egészségügyi termékek direkt marketing módszerrel történő eladásából. Végül a Euromoney megállapította: a gyors urbanizáció a gazdagodás fontos forrása Kínában, mivel az ingatlanok alkotják a befektetések fő területét a listán szereplő 100 vállalkozó közül 45 számára.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.