Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Bajba kerülhetnek a klímaberendezések gyártói

2003.08.13. 09:05
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága javaslatot tett a globális felmelegedést elősegítő gázok kibocsátásának jelentős mérséklésére.
A terv szerint az érintett gyártóknak oly módon kell korszerűsíteniük termékeiket, hogy kizárják a fluortartalmú gázok szökésének esélyét, vagy át kell térniük más, a környezetet nem veszélyeztető gáz használatára. Az érintett gázokat leginkább klímaberendezésekben, aeroszolok hajtógázaként, illetve tűzoltó készülékekben használják, de előfordulnak a félvezetőgyártásban is.

Autó és cipő

A javaslat által leginkább érintett piaci szereplőknek az autógyárakat tartják, de a sportcipőgyártók is extra költségekkel néznek szembe, mivel a sportcipők komfortos rugózását is a kártékony gázok biztosítják. A fluortartalmú gázok részesedése az üvegházhatást előidéző gázok összes kibocsátásából az EU-ban ugyan csak kétszázalékos, de a felmelegedést előidéző hatásuk sokkal erősebb és kibocsátásuk növekedésének intenzitása is jóval nagyobb, főleg a klímaberendezések rohamos terjedése következtében.

A légkondicionáló melegít

A légkondicionálók terjedését épp a globális felmelegedés segíti, a klímák károsanyag-kibocsátása pedig tovább növeli a meleget. Ebbe az ördögi körbe avatkozik most be a brüsszeli bizottság, amelynek környezetvédelmi ügyekért felelős tagja, Margot Wallström szerint e javaslattal is demonstrálni kívánják elkötelezettségüket a kiotói egyezmény mellett. A javaslatot még el kell fogadnia a tagországok kormányainak, valamint az Európai Parlamentnek, ezt követően betartása kötelező lesz minden uniós államban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.