Árpád
7 °C
21 °C

Áttörést hozhat klímaügyben a G8-csúcs

2005.07.05. 08:29
Valószínűleg sikerült megegyezniük a diplomatáknak, és a szerdán kezdődő G8 találkozón kiadnak egy közös nyilatkozatot. Az afrikai országok megsegítésével kapcsolatban azonban nem várható előrelépés.
Minden valószínűség szerint áttörést hoz a klimatikus változásokkal szembeni fellépés ügyében a nyolc vezető hatalom (G8) vezetőinek e heti csúcstalálkozója, miután a múlt hét végén diplomatáknak sikerült kidolgozniuk egy megállapodástervezetet. Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta csoport eddig alapvetően azért nem tudott megegyezni, mert Washington a tudományos megalapozottság hiányára hivatkozva elutasította az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói egyezményt.

A most elkészült tervezet viszont - amelyet a remények szerint a kormány- és államfők változatlanul jóváhagynak a skóciai Gleneaglesben szerdától péntekig megrendezendő csúcson - kimondja, hogy a tudomány állása szerint az emberi tevékenység hozzájárul a klimatikus változáshoz, és hogy ezért cselekvésre van szükség. Diplomáciai források szerint a szöveg a francia igénynek megfelelően kétszer is explicite utal a kiotói egyezményre, ugyanakkor az USA-nak is engedményt tesz azzal, hogy a környezetre veszélyes emisszió korlátozásának szükségességét nemcsak a klimatikus változással, hanem az energiaellátás biztonságának megőrzésével is összhangba hozza.

Ha létrejön a megállapodás, az komoly siker lesz a soros G8-elnök Nagy-Britannia kormányfője számára. Kevésbé gyümölcsözőek Tony Blair erőfeszítései a legszegényebb afrikai országok megsegítésével kapcsolatban. Noha a G8-pénzügyminiszterek a múlt hónapban egyezségre jutottak arról, hogy 40 milliárd dollárt elengednek az érintett országok adósságából, Blair - eddig legalábbis - nem tudta elfogadtatni kollégáival azt az ötletét, hogy az évtized végéig 50 milliárd dollárral növeljék az Afrikának nyújtani tervezett fejlesztési támogatást.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.