Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A magyar kövérek még nem perelnek

2003.01.30. 09:06
A tavalyi év során az Egyesült Államokban néhány fiatal pert indított a Mcdonald's ellen. Keresetükben kérték annak megállapítását, miszerint a multinacionális cég felelős az elhízásért. Noha a bíróság elutasította a kérést, mégis érdemes áttekinteni a tapasztalatokat - írja a Napi Gazdaság jogásza.
A fiatalok azt állították, a McDonald's az elhízásért felelős adatokat nem szerepelteti különböző termékein, így megsérti a fogyasztóvédelmi törvényt. A bíróság elutasította a kártérítési kérelmet, mert nem látott ok-okozati összefüggést az étteremláncban történő fogyasztás és az elhízás kialakulása között.

Megsütné nekem ezt a fél bárányt?

Mindenkiben jogosan merül fel az a kérdés, nem jogi nonszensz-e egy ilyen per megindítása? Az angolszász jogrendszerben nyilvánvalóan más lehetőségek vannak, példának okáért Angliában egy férfi az 1200-as évekből származó precedensre hivatkozva nyert az ellen a szálloda ellen, amely nem volt hajlandó megsütni számára a több kiló húst, amelyet kedves vendége vitt magával.

Azaz, a McDonald's elleni perben a felpereseknek volt esélyük állításuk bizonyítására és maga a per nyilvánvalóan gondolatébresztő is volt az étteremhálózat számára. Tanúsítja mindezt, hogy már a nyár folyamán forgalmazni kezdték a csökkentett kalóriatartalmú sült burgonyát.

Nálunk még nem próbálkozott senki

Mi a helyzet Magyarországon? Egyelőre nem tudni hasonló tárgyú perekről. A jogszabályok nem írnak elő olyasmit, hogy az étterem tulajdonosának fel kellene jegyeznie a fogyasztásra kínált ételeket tartalmazó étlapon az összetételt vagy a kalóriaértéket. Így nem tudni, hogy valójában hizlaló-e az adott étel vagy sem.

Egyelőre csak a dohánytermékeken kötelező annak feltüntetése, hogy a termék károsíthatja az egészséget. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Egyesült Államokban számtalan cigarettagyártó cég fizetett már kártérítést az egészségükben károsult amerikai állampolgároknak, igaz, azon eljárásokban egyértelműen kimutatható volt az ok-okozati összefüggés.

Egyedül a magyarországi reforméttermek többségében található meg a menüben a kalóriaérték adagonként vagy 100 grammra vetítve, így mindenki kellő fogalmat alkothat arról, milyen étel vezethet elhízáshoz. Tehát a hazai jogi szabályozás nem zárja ki egyértelműen annak a lehetőségét, hogy valamely kérelmező ne indíthasson pert, hasonlóan az amerikai példához - a döntés a bíróság joga.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.