Judit
-2 °C
8 °C

Olcsó lazac az EU-ban

2003.02.24. 08:38
Az Európai Uniónak eltökélt szándéka feloldani az olcsó, tenyésztett norvégiai lazac behozatali tilalmát. További tragikus hír a brit és ír haltermelőknek, hogy az Európai Bizottság minden valószínűség szerint nem hagy jóvá hasonló korlátozást a Feröer-szigetekkel és Chilével szemben.
EU-vita - jöhet az olcsó lazac Bár az Egyesült Királyság és Írország attól tart, hogy a norvég tilalom feloldása csődbe juttatja kisebb, független lazacfarmjai nagy részét, az EU nem tágít: feloldja a Norvégiával szembeni, dömpingvádon alapuló tilalmat. A skót ipar becslése szerint a protekcionista tilalom feloldása körülbelül hatezer állás megszűnését okozhatja.

Felelőtlenség?

Az ír lazactenyészeti ipar egyik szóvivője felelőtlenséggel vádolja a Bizottságot, amiért úgy értékeli, hogy tilalomfeloldó rendelkezése nem okoz gondot, pedig az iparág éppen hogy kilábalt a legnagyobb válsághelyzetből, amellyel valaha is szembesült.

Az EU dömpingellenes bizottságának múlt heti ülését követően az Európai Bizottság illetékese úgy nyilatkozott, hogy a következő hetekben újra megfontolják az EU tagországai által kifejtett álláspontot. Egy szóvivő szerint mindazonáltal igen csekély a valószínűsége annak, hogy a döntéshozók meggondolják magukat, és megmásítják elhatározásukat.

A dömpingtilalom feloldását elrendelő döntést a Bizottságnak és a miniszterek tanácsának március végéig, április elejéig véglegesítenie kell. A bizottság minden jel szerint úgy ítéli meg, hogy egyetlen ok sincs a norvégok ellen irányuló tilalom további fenntartására.

Hatásfigyelő mechanizmus a lazacok ügyében

A brit kormány keményen ellenezte a tilalom feloldását célzó bizottsági ajánlást, valamint azt a döntést, hogy nem vezetnek be tilalmat a Feröer-szigetekkel és Chilével szemben.

- Határozottan érveltünk annak igazolásáért, hogy a lazacpiac várható stabilitásáról készült bizottsági elemzés téves, s a következő hónapokban emiatt is indokolt a dömpingellenes intézkedések további érvényesítése - nyilatkozta egy minisztériumi szóvivő. Az Egyesült Királyság és Írország egy hatásfigyelő mechanizmus kialakítását kérte Brüsszeltől, s azt, hogy a jövőben tegye lehetővé minden, dömpinggel kapcsolatos panasz gyors és hatékony kivizsgálását. Ian Hudghton skót parlamenti képviselő mélységesen csalódottan nyilatkozott amiatt, hogy a skót ipar által előterjesztett, szerinte szilárd alapokon álló javaslat nem nyert támogatást.

A svédek örülnek: dől a hal

Az Egyesült Királyság kereskedelmi minisztériuma nyilvánosságra hozta, hogy Írország volt az egyetlen, amely támogatta a brit álláspontot. Kormányzati források szerint a hatalmas halfeldolgozó ágazattal rendelkező skandináv országok üdvözölték az olcsó halimport kilátásait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.