Auguszta
5 °C
22 °C

Híznak az amerikai légiutasok

2003.05.13. 13:15
Az amerikaiak olyan gyorsan híznak, hogy a súlyokra vonatkozó nyolcéves szabványokat át kellett alakítani. Tavaly valószínűleg a rosszul becsült teher miatt zuhant le egy kisgép.
Az amerikai kormány hétfőn új repülési szabványokat léptetett életbe, közölte a YahooNews. Ezentúl az utasok átlagos súlyát 86,1 kilogrammnak (190 font) kell venni. A nyolc évvel ezelőtti szabvány szerint még 81,6 kilogrammal (180 font) kellett számolni.

Túlsúly miatt zuhant le a kisgép?

A változtatás azután vált sürgetővé, hogy egy tavalyi baleset után kiderült: mind az utasok, mind csomagjuk súlya egyre nő. 2002 telén a US Airways egyik helyi járata Charlotte közelében lezuhant. A légcsavaros gépen 21 ember vesztette életét. A légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) a baleset után elrendelte, hogy tizenöt helyi légitársaság attól kezdve mérje le utasait.

Van, aki kilencven kilóval számol

Így derült ki, hogy az utasok és csomagjaik súlyosabbak a vártnál. A nagyobb súly főleg a kis gépeknél okozhat komoly gondot, bár a charlotte-i gép katasztrófájának okát még nem ismerik pontosan. A baleset, illetve az FAA-rendelet hatására több társaság azonnal változtatott az alkalmazott szabványokon. Az Air Midwest például már 90 kilóval (200 font) számol.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.