Mária
-7 °C
3 °C

Nagyobb kártérítést kaphatnak a légiutasok

2003.07.07. 09:19
Számottevően erősíti a légi utasok jogait az az Európai Parlament által most jóváhagyott - több mint egy év múlva életbe lépő - törvény, amely szerint a jövőben akár késés, akár túlfoglalás esetén az eddiginél sokkal nagyobb készpénzes kártérítést követelhetnek a légitársaságoktól az utasok.
A vállalatok a kapacitás jobb kihasználása érdekében gyakran a ténylegesnél több helyet engednek lefoglalni a járatokon, így megesik, hogy érvényes jeggyel rendelkezők sem férnek fel a repülőre. Azt már a jelenlegi európai uniós jogszabály is előírja, hogy ilyenkor a hoppon maradt utas nem csupán választhat a teljes jegyár-visszatérítés és egy alternatív járat között, hanem kártérítésre is jogosult.

250-600 euró

Az új törvény azonban mintegy a duplájára emeli a kártérítés összegét: rövidebb utak esetében 250 euró jár, ami a távolság növekedésével arányosan több lépcsőben maximum 600 euróig mehet föl. Ugyanilyen jogosultságok illetik meg azokat az utasokat, akiknek járatait törlik. Teljesen új elem a jogszabályban, hogy a légitársaságok kártérítést kötelesek fizetni akkor is, ha a járatok jelentősen késnek. Rövid távú járatoknál két, hosszú távúaknál négy óránál hosszabb késés esetén teljes egészében vissza kell téríteniük a jegy árát.

Tiltakoznak a fapadosok

A törvény módosítása ellen több légitársaság is tiltakozott, de leghevesebben a fapados cégek, mint a brit EasyJet és az ír Ryanair, ami nem is csoda, hiszen ellenük merül föl a legtöbb panasz késés és járattörlés miatt. A parlament azonban nem vette figyelembe ezt, jóllehet a társaságok azt is hangoztatták, hogy az új szabályozás miatt kénytelenek lesznek emelni jegyáraikat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!