Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

A Lufthansa nem örülne az állami segítségnek

2001.09.21. 12:36
Az amerikai kormány és a kongresszus csütörtök este megegyezett, hogy az amerikai légitársaságok 15 milliárd dollárt kaphatnak a múlt heti New York-i és washingtoni terrortámadás következményeinek enyhítésére. A brit kormány hasonló megoldásról tárgyal a légitársaságokkal és a biztosítókkal. A Lufthansa ugyanakkor bejelentette, hogy nem örülne az állami támogatásnak.
Az amerikai segélycsomagban 5 milliárd dollár készpénz és 10 milliárd dollár hitelgarancia van. A kormány a 15 milliárdon felül hajlandó további 3 milliárd dollárral támogatni a légiközlekedés biztonságának javítását.

Valakinek jókor jött?

A képviselőház független bizottságot alakít a hitelkérelmek véleményezésére, miután demokrata párti törvényhozók kifejezték aggodalmukat, hogy egyes társaságok esetleg régebb óta tartó vezetési-gazdálkodási gyengeségeik kendőzésére használják ki a hazafias felbuzdulást, a segítségre való kormányzati készséget.

Elbocsátás, biztosítás

Az amerikai légitársaságok az utóbbi napokban körülbelül 65 ezer állás megszüntetését jelentették be, és járataikat átlagosan 20 százalékkal kénytelenek csökkenteni - közölte az MTI. A kormányzat megfontolja, miként segíthetne a légitársaságok legújabb panaszán is: a biztosítási díjak már a jövő héten akár 1 milliárd dollárral növekednek számukra a biztosítók "háborús kockázati" díjemelései miatt, és az új szerződésekben a biztosítók általában esetenként 50 millió dollárra korlátozzák térítésüket földi károkra.

A Lufthansa ellenzi a segélyezést

A német Lufhansa légitársaságot súlyosan érintik az amerikai terrortámadások következményei, mégis hevesen ellenzi, hogy a légiközlekedési vállalatok állami segítséget kapjanak. "Ellenezzük, hogy mesterségesen életben tartsanak légitársaságokat állami szubvenciókkal. Nem zárjuk ki a kárpótlást a ténylegesen megtörtént károkért. De a mostani amerikai támogatásoknak, amelyek ellentétesek a versenyszabályokkal, semmiképpen sem szabad az Egyesült Államokon kívüli következményekkel járniuk" - idézte a Lufthansa pénzügyi igazgatóját, Karl-Ludwig Kleyt a Frakfurter Allgemeine Zeitung.

Az EU közlekedési biztosa, Loyola de Palacio közben pénteken ismét kizárta, hogy EU-szinten vagy állami szinten készpénzinjekciókkal siessenek a légitársaságok segítségére. Az egyik spanyol televíziónak úgy nyilatkozott, hogy megfontolható viszont a közösségi hozzájárulás a vállalatok megnövekedett biztonsági kiadásaihoz és biztosítási díjaihoz.

A brit kormány még tárgyal

A Financial Times értesülései szerint a brit légitársaságok levélben figyelmeztették a kereskedelmi minisztert, hogy valószínűleg teljesen le kell állniuk, ha a biztosítótársaságok drasztikusan csökkentik a terrorcselekményekkel kapcsolatos károkra vonatkozó fedezetet. A kormány illetékesei pénteken tárgyalnak a légitársaságok és a biztosítók képviselőivel, és annak lehetőségét vizsgálják, hogy az államnak milyen mértékben kellene a cégek segítségére sietnie.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!