Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az EU nem teljesíti a légitársaságok vágyait

2001.10.16. 18:37
Az EU-tagországok politikai megállapodásra jutottak az európai repülésbiztonsági hivatal létrehozásáról, a légitársaságaiknak nyújtandó támogatások ügyében azonban meglehetősen visszafogottnak mutatkoznak.
Emellett az uniós közlekedési miniszterek a repülőgépek műszaki ellenőrzésének egységesítésével kapcsolatos szabályokról is megállapodtak kedden Luxembourgban tartott tanácskozásukon.

E két, egymáshoz kapcsolódó témakör nem közvetlenül a tanácsülés fő témájával, a szeptember 11-i terrortámadások következményeivel összefüggésben került a napirendre. A tagországok már hónapok óta tárgyaltak róluk, de a támadások még sürgetőbbé tették a megállapodást, amelyet az utóbbi időben már csak technikai problémák nehezítettek.

Csak a közvetlen kárt térítenék meg

A keddi tanácsülés kényes témája volt az amerikai terrortámadások után súlyos helyzetbe került európai légitársaságok megsegítése. Uniós források szerint a tagországok egyetértenek az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos múlt heti javaslataival, de többségük itt meg is állna, s nem pártolja a légitársaságok nagyobb támogatásokra vonatkozó igényeit.

A bizottság azt javasolta, hogy a tagországok térítsék meg a társaságoknak az amerikai légtér szeptember 11-ét követő négynapos lezárásából származó közvetlen veszteségeit, és vállalják át a megnövelt biztosítási díjak, illetve a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos többletkiadások egy részét. Álláspontja szerint a rendkívüli helyzet a légi közlekedéssel kapcsolatos közösségi szabályozás rugalmasabb alkalmazását is indokolttá teszi. Az állami támogatások tilalmának általános érvényű elvétől azonban ezzel együtt sem kíván eltérni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!