Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kormánykézben a lengyel monetáris politika?

2006.02.10. 08:47
Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök meg akarja szüntetni a központi bank monetáris politikai tanácsát (RPP), amely a kamatdöntéseket hozza, a jegybanktörvény ehhez szükséges módosításához azonban az alkotmányt is módosítani kell, írta a Napi Gazdaság a varsói The Warsaw Voice alapján.
A kisebbségben kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) a múlt héten úgynevezett stabilizációs megállapodást írt alá két szélsőséges parlamenti párttal, a populista Önvédelemmel és a fundamentalista katolikus Lengyel Családok Ligájával (LPR), amely egyebek között kimondja, hogy a három párt több mint száz törvény elfogadását támogatja.

Ezek között van a módosított jegybanktörvény, amely felelőssé tenné a bankot a gazdasági növekedés előmozdításáért. A kabinet az RPP megszüntetésétől nyilván azt reméli, hogy nagyobb beleszólást kap a monetáris politika alakításába, miközben kitart állítása mellett, hogy nem csorbítja a jegybank függetlenségét. Az, hogy tegyék a jegybank feladatává a gazdasági növekedés előmozdítását is, ellentétes a lengyel alkotmánnyal és az uniós joggal, emellett árt a gazdaságnak - nyilatkozta már korábban Leszek Balcerowicz, a lengyel központi bank elnöke.

Lengyelországnak 2009-ben készen kell állnia arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az euró bevezetéséről - nyilatkozta Zyta Gilowska pénzügyminiszter, aki szerint a zlotyt a lehető leghamarabb fel kell cserélni a közös valutával. A GDP-arányos államháztartási hiány jelenleg az uniós számítási módszer szerint 4,9 százalék, de Varsó szerint ha a magánnyugdíjalapokat az államháztartás részének lehetne tekinteni, akkor a deficit 2009-ben a 3 százalékos maastrichti plafon alá süllyedne. Ez lehetővé tenné, hogy Lengyelország belépjen az ERM-2 árfolyamrendszerbe. A kormány a jelenlegi számítások szerint 2008-ban 3,8 százalékra kívánja csökkenteni a hiányt, de nem akar céldátumot adni az euró tervezett bevezetésére.

Marcinkiewicz a kormány hivatali idejének első száz napja után elégedetten nyilatkozott az elért eredményekről, miután a tervezett feladatok 90 százalékát elvégezték, egyszersmind bocsánatot kért mindazért, amit nem teljesítettek. A legnagyobb eredmények közé sorolta, hogy több forrást sikerült lehívni az uniós alapokból és a viták ellenére elfogadták a 2006-os költségvetést. Az agrárminisztérium még dolgozik azon, hogy sikerüljön érvényteleníttetni Moszkvával a lengyel élelmiszerimporttal szembeni embargót. A miniszterelnöki hivatal által készített jelentés emellett egyebek között az eredmények között említi az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, ami az üzemanyagárak csökkenését eredményezte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.