Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Lenin svájci bankszámlája

2006.03.13. 08:24
Vlagyimir Iljics Leninnek a svájci emigrációból való hazatérése előtt, 1917. március 17-én 5 frankja volt egy zürichi bankban. Sietve kellett távoznia, ezért nem tudta elrendezni magánügyeit, a számlát nem zárta le, és a bank a svájci pénzintézetekre jellemző precizitással azóta is nyitva tartja.

Az összeg a kamatokkal együtt 1997-ben 12,90 frankra (valamivel több mint kétezer forintra) emelkedett. Akkor az örökösök felkérésére a "titkos számla" után elkezdett kutatni az Ernst és Young cég, amelynek a 611361 számú számla tulajdonosát sikerült Leninben azonosítania. A hírt a moszkvai Komszomolszkaja Pravda elevenítette fel abból az alkalomból, hogy a közelmúltban Ivan Tarenko, a szovjet Vörös Hadsereg volt ezredese, jelenleg egy bank alkalmazottja és amatőr történész egy svájci banktisztviselő segítésével utánajárt, és felfedezte, hogy a számla ma is megvan a zürichi Banhof utcai bankban.

Lenin hazatérését 1917-ben Németország segítette, mivel ily módon is bonyolítani, nehezíteni akarta az ellenséges cári Oroszország helyzetét. Berlin 50 millió márkát adott a forradalmi mozgalomnak és biztosította, hogy Lenin és 30 társa zaklatás nélkül utazhasson át Németország területén - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!