Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Egyre több lett támogatja az uniós csatlakozást

2002.07.22. 11:25
Kapcsolódó cikkek (1)
A legújabb felmérés szerint növekedett az uniós csatlakozást támogatók aránya a lettek körében. Ezzel együtt még mindig nem túl meggyőző az EU-belépés támogatottsága Lettországban, amelynek közvéleménye már jó ideje a leginkább "euroszkeptikus" a tagjelölt országok közül.
A Latvijas Fakti közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a lettek 45,5 százaléka támogatja az uniós tagságot, 38,5 százalék ellenzi azt, 16 százalék pedig nem alkot véleményt a kérdésről.

A májusi adatokhoz viszonyítva 4 százalékkal nőtt az EU híveinek aránya. Egy februári felmérésben pedig még a lettek 43 százaléka utasította el az uniós csatlakozást, míg az EU-pártiak aránya csupán 36 százalékot tett ki.

Bővülő ismeretek, a nemzeti érdekek érvényesítése

Az ország külügyminisztere, Indulis Berzins azzal magyarázza a belépést támogatók arányának növekedését, hogy a lakosságnak egyre több ismerete van az EU-ről, továbbá a lett delegáció az ország nemzeti érdekeinek figyelembe vétele mellett folytatja a csatlakozási tárgyalásokat - írja az EUobserver.com.

A balti állam másik kilenc tagjelölt ország mellett idén decemberben várhatóan lehetőséget kap az EU-tól a 2004-es belépésre. A csatlakozást azonban a tervek szerint jövőre sorra kerülő népszavazáson a letteknek is jóvá kell hagyniuk, ami ezen legújabb, az EU támogatottságának növekedését mutató felmérés ellenére sem tűnik előre lefutott dolognak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.