Piroska
-10 °C
1 °C

Titkos egérút a londoni bankoknak

2005.07.12. 08:19
A múlt heti terrortámadások után kezd visszatérni Londonban az élet a normális kerékvágásba, az irodák újra megteltek, és egyre többen térnek be a belvárosi boltokba vásárolni, írta összefoglalójában a Napi Gazdaság. A merényletek napján nagybankok többsége igénybe vette a City-n kívüli számítógépes központot.
Kezd visszatérni a londoni élet a normális kerékvágásba, az emberek újra megjelentek munkahelyeiken, és egyre többen használják a metróvonalakat, illetve a vasúti hálózatot is. A metró nagy részét megnyitották az utasok előtt, a King's Cross állomáson történt robbantás miatt azonban egyes szakaszokat még most sem lehet használni.

Egyre több a vásárló is a londoni belvárosban, bár a hétvégén még több mint 20 százalékos volt az elmaradás az egy héttel korábbi szinthez képest. A múlt csütörtöki terrortámadások után hétfő volt az első valódi munkanap Londonban, ugyanis a közlekedési nehézségek miatt sokan szabadnapot vettek ki péntekre, emlékeztet a Napi Gazdaság.

Az üzleti élet szempontjából nem annyira maguk a robbantások okoztak károkat, hanem inkább a londoni közlekedési rendszer lebénulása. Voltak ugyan olyan nagyvállalatok, mint például a svájci UBS pénzintézet, illetve a Cable&Wireless telekommunikációs vállalat, amelyek kiürítették irodáikat, de a cégek többségének munkáját egyszerűen az tette lehetetlenné, hogy alkalmazottaik nem jutottak el a munkahelyükre.

A brit főváros pénzügyi központjában elsősorban az alkalmazottak hazajuttatása okozott problémát, ugyanis a Cityben a robbantások előtt kezdődött a munkaidő. Voltak olyan társaságok, amelyek buszokat bocsátottak alkalmazottaik rendelkezésére a munkaidő végén, sőt olyan cég is volt, amelyik ilyen esetekre szobákat foglalt belvárosi hotelekben a túl messze lakó munkatársak részére.

A Business Continuity Institute kutatóintézet szerint a brit vállalatok 70 százalékának volt akcióterve ilyen, illetve hasonló esetek kezelésére, és átlagosan egymillió fontot költöttek biztonsági kiadásokra az elmúlt esztendőben. A brit főváros felkészültségét mutatja, hogy a robbantások ellenére működőképesek maradtak a fontosabb londoni pénzügyi piacok.

Ezt az tette lehetővé, hogy a felügyeleti szervek a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után létrehoztak egy olyan titkos internetes kommunikációs lehetőséget, amelyen keresztül a hatóságok kapcsolatban tudtak maradni a nagyobb pénzintézetekkel, így biztosítva a pénzügyi rendszer stabilitását.

A nagybankok saját biztonsági szervezeteit is felkészítették merényletek esetére, és többségük rendelkezik a Cityn kívül elhelyezett, szükség esetén igénybe vehető számítógépes bázissal, amelyek közül többet most először igénybe is vettek. Erre valószínűleg nem a szükség kényszerítette őket, csupán az alkalmat kihasználva kipróbálták az ilyen helyzetekre kidolgozott rendszereket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.