Ambrus
-7 °C
3 °C

A maffia kezében a gázkereskedelem?

2005.07.27. 09:29
A kijevi titkosszolgálat elképzelhetőnek tartja, hogy szervezett bűnözők befolyása alá került a Türkmenisztánból Európába irányuló gázszállítás.
A kijevi titkosszolgálat azt vizsgálja, hogy nem került-e szervezett bűnözők befolyása alá a Türkmenisztánból Európába irányuló gázszállítás - értesült a Financial Times. A fő gyanúsított a Magyarországon is ismert és az FBI körözési listáján is szereplő Szemjon Mogiljevics.

Veszélyes bűnöző

A Financial Timesnak nyilatkozó ukrán titkosszolgálati vezető elmondta, a vizsgálat arra irányul, hogy a Svájcban bejegyzett, fele részben az orosz állami Gazprom tulajdonában álló Roszukrenergo vállalatot áttételesen nem Mogiljevics ellenőrzi-e? Mogiljevics neve ugyan nem szerepel semmilyen hivatalos iraton, de számos jel utal arra, hogy az általa ellenőrzött emberek szerepet vállalnak a türkmén gázszállításban.

A Roszukrenergót 2004 júliusában alapították, hogy közvetítsen az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között, így elősegítve a türkmén gáz Ukrajnán keresztül Európába történő szállítását. A társaság megalapításáról Leonyid Kucsma akkor ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök állapodott meg. A Gazprom szóvivője szerint a vizsgálat mögött ukrán belpolitikai csatározások állnak, és hozzátette, hogy az orosz fél nem vizsgálta az ukrán oldal tulajdonosi körét.

Mogiljevicset az egyik legveszélyesebb bűnözőnek tartják a régióban, az amerikai igazságügyi minisztérium korábbi leírása alapján 300 tagból álló szervezete több mint 30 országban tevékenykedik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!