Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Magához tért az afgán ópiumipar

2002.10.15. 10:18
A tálib rezsim bukása óta erőteljesen növekszik az ópiumtermelés Afganisztánban. Megoldás egyelőre nincs, mert a hatóságok nem tudnak hasonló bevételt biztosító növénykultúrát ajánlani a termelőknek. Ehhez nincs elég pénz s a klíma is a máktermesztés mellett szól.
Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (ODCCP) rendszeresen nyilvánosságra hozott adatai a világ máktermeléséről egyelőre nem ismeretesek, az azonban valószínű, hogy az afganisztáni helyzet ismét aggodalomra ad okot.

Tizenháromszorosára nőtt az ópiumtermelés

Ezt látszik alátámasztani a Drug Scope nevű brit jótékonysági szervezet előrejelzése, amely szerint 2002-ben 2700 tonna ópiumgyantát állítanak elő Afganisztánban, több mint tizenháromszor többet, mint 2001-ben - írja a The Economist.

A probléma igen súlyos, hiszen az európai heroinkínálat 80 százalékát az afgán máktermelők adják. A nyugati vezetők emiatt kiemelt szerepet tulajdonítanak a termesztés letörésének. A helyzet megoldása érdekében az afgán kormány együtt kíván működni a G-8 országaival, ennek jegyében állították fel a napokban a nemzetbiztonsági tanácsot (NSC).

Bevételi forrást kellene találni a máktermelőknek

A szervezet feladatai közé tartozik, hogy véget vessen az ópium, valamint a heroin termelésének és forgalmazásának. Elemzők szerint azonban ez aligha oldja meg a gondokat, mivel tartományi szinten nem állnak rendelkezésre a termelés visszaszorításához szükséges feltételek. A siker azonban ezek megléte esetén is kétséges lenne, mivel a tartományi vezetők - akik közül korábban sokan hasznot húztak az ópiummal való üzletből - valószínűleg elleneznének bárminemű beavatkozást saját dolgaikba.

Az ODCCP elsősorban az ültetvények ellenőrzését szeretné fokozni, ezért erre akarják a legtöbbet költeni. Ennek érdekében módosíttatnák az afgán törvényeket, hatékony rendőrséget kívánnak létrehozni, s ami a legfontosabb, ám vélhetően a legnehezebb feladat lesz, más bevételi forrásokat próbálnak találni a máktermesztőknek.

Ehhez pénzre lenne szükség, ám az Afganisztán újjáépítésére szánt 1,8 milliárd dollárnak kevesebb mint a felét fizették ki szeptemberig a támogató országok, s ennek oroszlánrészét olyan sürgős feladatokra fordították, mint a menekültek letelepítése. Így kevés pénz maradt hosszabb távú programokra.

A mák tűri legjobban a szárazságot

Egy kilogramm ópium a mai árakon körülbelül 300 dollárt hoz a máktermesztőknek, így hektáronként - átlag ötven kilogramm terméssel számolva - 15 ezer dollár bevételre számíthatnak. A kormány azonban csak e jövedelem egytizedét tudja ígérni arra az esetre, ha felhagynak a máktermesztéssel. A The Economist több termelőt is idéz, akik elmondták: az életük függ a máktól, amely a legtöbb pénzt hozza a termények közül, de ha akadnának más lehetőségek, felhagynának termesztésével.

Ilyen növényeket azonban egyelőre nem nagyon találnak a hatóságok. Az utak és az öntözőcsatornák jelentős része még mindig romokban hever, ezért, illetve az aszály miatt csaknem lehetetlen olyan terményeket termeszteni, amelyek a minimálisnál több vizet igényelnek. A búza szállítása és tárolása például akkor is kapitális összegekbe kerülne, ha még ezelőtt nem halna szomjan az afgán földeken. A mákgubók viszont kevés vízzel is beérik és a learatott alapanyagot éveken át lehet tárolni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!