Mária
-7 °C
3 °C

Optimista a kormány, nem tart válságtól

2001.09.13. 12:47
Nincs és valószínűleg nem is lesz semmiféle gazdasági válság Magyarországon az amerikai terrorcselekmények miatt - üzente Matolcsy György gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A turizmus bevételei ugyan csökkenhetnek, de az európai gazdasághoz kötött magyart legfeljebb egy olajárrobbanás rázhatná meg - éreztette a politikus.
Matolcsy a nemzetbiztonsági kabinet megbízásából "gyorsfelmérést" készített a gazdasági helyzetről a hétvégi kormányülés számára, de a legfontosabb tételmondatokat már csütörtökön ismertette.

Amerika és Európa más bolygón helyezkedik el

A magyar kormány úgy látja, hogy a terrorcselekmények esetleges üzleti következményei az Egyesült Államok gazdaságára fognak korlátozódni. Az EU-ra és Kelet-Ázsiára ezek nincsenek túl nagy hatással - fejtegette Matolcsy, akit ezek szerint nem fertőzött meg a közkeletű sztereotípia, miszerint manapság minden mindennel összefügg.

Kifulladnak az Államok?

A miniszter szerint az Egyesült Államok gazdaságába a következő két-három évben nem tér vissza az a dinamika, amely az Észak-amerikai piacot az elmúlt 5 évben a "világgazdaság motorjává" tette. Az európai bezzeg most érte el a mélypontot, így innen kikövezett út vezet felfelé. A kormány bízik abban, hogy a következő pár évben Európa veszi át a motor szerepét.

Édes elszigeteltség?

Ami a hazai gazdaságot illeti, Matolcsy szerint az elmúlt két napban nem történtek szokatlan, aggasztó jelenségek és nem is fognak. Bár a turizmus növekedése csökkenhet, a miniszter abban bízik, hogy a külső lanyhulást és az exportnövekedés lassulását továbbra is ellensúlyozni tudja a belső fogyasztás és beruházások növekedése. A politikus óvatos fékezés helyett lendületes folytatásra bíztatta a magyar gazdaság szereplőit. A kormány a jelek szerint komolyan úgy érzi, hogy sikerült Magyarországot függetlenítenie a világtól, mivel Matolcsy hosszasan fejtegette, hogy a korábbinál kevésbé vagyunk sebezhetőek a világgazdaság hullámzásaival szemben. A mostani helyzetben az olajárat nevezte kényes kérdésnek, hiszen az, ha elszabaul, egy olyan erős bástyát is kikezdhet, mint a magyar gazdaság.

A miniszter ezen kívül megerősítette, hogy 4,5 százalék körüli növekedést vár az idén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.