Zalán
6 °C
19 °C

A WorldCom építhet mobilhálózatot Irakban

2003.05.21. 13:27
A könyvelési csalással vádolt, csődvédelem alatt álló, MCI-nak átkeresztelt vállalat kapott megbízást egy mobilhálózat kiépítésére. A cég esélyes a következő, a teljes iraki telekommunikációs infrastruktúra újjáépítésére vonatkozó szerződés megszerzésére is.
A céget az amerikai hadsereg bízta meg egy tízezer katonát és segélymunkást összekötő mobilhálózat kiépítésével. Washington szerint a teljes iraki telekommunikációs infrastruktúra újjáépítésére vonatkozó pályázatot már az új bagdadi kormánynak kell kiírnia.

Kilencszázmillió dollár

Az MCI szóvivője ez utóbbival kapcsolatban közölte: "Túl korai lenne a teljes újjáépítésre vonatkozó pályázatról nyilatkozni, de nincs kizárva, hogy az MCI azt a szerződést is megpróbálja megszerezni." Elemzők szerint az üzlet értéke elérheti a kilencszázmillió dollárt.

Afganisztánban is ott volt

Az MCI már az afganisztáni hadműveletek során is szállított telekommunikációs felszereléseket az amerikai hadseregnek, majd a háború után a francia Alcatellel és a Monaco Telecommal közösen mobilhálózat kiépítésére nyert megbízást az átmeneti kormánytól.

Európa megint kiesik?

A BBC által megkérdezett elemzők úgy vélték, hogy az MCI a mostani megbízása után különösen esélyes a következő, nagyobb értékű szerződés megszerzésére. Így a nem amerikai cégek újabb területen esnek el megbízásoktól, annak ellenére, hogy például a Vodafone, a T-Mobile vagy az NTT DoCoMo tapasztaltabb az MCI-nál az ilyen jellegű munkákban.

Az MCI szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte. A cég elegendő tapasztalatot szerzett Haitin, Koszovóban és Szomáliában. A vállalat tervei szerint Bagdadban a hálózat már a jövő júniusra kiépül.

Félmilliárdos bírság

A hét elején megjelent hírek szerint a cég beleegyezett, hogy félmilliárd dollárt fizet könyvelési praktikái áldozatainak. Ez az amerikai tőzsdefelügyelet történetének egyik legnagyobb bírsága.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.