Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Először veszteséges a McDonald's

2003.01.24. 12:20
A McDonald's közzétette tavalyi utolsó negyedéve eredményeit: az étteremlánc 344 millió dollár (részvényenként 27 cent) tiszta veszteséget kénytelen elkönyvelni.
A vállalat egy évvel korábban még 272 millió dolláros nyereségről számolhatott be, de a cég 2002-ben több száz éttermét volt kénytelen bezárni, így év végén már lehetett tudni, hogy veszteséggel zárul a negyedév.

810 millió a leépítésekre

A McDonald's összesen 719 éttermét zárta be (főleg az Egyesült Államokban és Japánban) és teljesen kivonult három dél-amerikai országból. A leépítések legalább 810 millió dollárjába kerültek a cégnek.

A harmincezer egységet üzemeltető láncnak az általa beindított árháború sem tett jót. A McDonald's 99 centes menüjére ugyanis rendre megfelelt a Burger King, a Wendy's, a KFC és a Taco Bell is, miközben a McDonald's-ban étkezők jó része teljesen áttért a drágább szendvicsekről az akciós menüre. Így hiába nőtt két százalékkal a forgalom a negyedévben, az eredményen ez nem javíthatott.

Marad az olcsó menü

Jim Cantalupo vezérigazgató ennek ellenére közölte, hogy ragaszkodik az egydolláros menühöz. Ugyanakkor elképzelhető, hogy változtatnak a menük összeállításán - tette hozzá. A vezérigazgató bejelentette, hogy további éttermek bezárása várható Japánban és Amerikában.

A negyedik negyedévben 14 százalékkal estek a cég papírjai, és a bejelentés után újabb 43 centtel esett az árfolyam.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.