Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Bukásra áll a McDonald's Japánban

2002.08.05. 10:48
Hiába jelentette be több alkalommal, hogy kizárólag importált marhahúst használ, az óvatos japán fogyasztók a jelek szerint nem hisznek a McDonald's-nak és nem hajlandók hamburgerezni. A szakértők kockázatosnak tartják, hogy a gyorsétteremlánc válaszul 25 százalékkal csökkenti árait.

Feleződött a cégérték

Tőzsdei bevezetése óta sohasem volt ennyire alacsony az amerikai vállalat helyi leánycégének árfolyama: a papír tavaly júliusi debütálása óta hétfőre értékének 47 százalékát elvesztette.

A McDonald's jó ideje jelen volt már Japánban, amikor tavaly nyáron tőzsdére vitte papírjait, bejelentve egyúttal, hogy hatalmas terjeszkedésbe fog és megháromszorozza éttermeinek számát. A hagyományos étkezdéken kívül árusítóhelyeket terveztek nyitni iskolákban, kórházakban és a híres Shinkanzen szuperexpresszen.

Nem indult be a kisgömböc

Ám a lendületes tervek megvalósítása helyett ma már a végső összezsugordás ellen küzd a lánc: hétfőn jelentetteék be a drasztikus, 25 százalékos árleszállítást. Az iparág szakértői kételkednek abban, hogy a lépés nem robbant ki veszélyes árháborút. A Lotteria nevű konkurens mindenestre azonnal bejelentette, hogy ugyanennyival viszi le árait tizedikétől.

A McDonald's tehát kénytelen volt feladni hatalmas ambícióit, ám még ebben a helyzetben sem áll le teljesen a terjeszkedéssel: a korábban tervezett évi 250-450 új gyorsétteremmel szemben idén körülbelül 90 nyitását tervezik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!