Mária
-6 °C
-2 °C

A magyar és a lengyel minimálbér a legmagasabb a régióban

2003.01.19. 10:11
Többen is úgy vélték a napokban, hogy az új francia autógyár azért kerül Szlovákiába, mert ott alacsonyabbak a minimálbérek. Bérügyi szakemberek az MTI érdeklődésére elmondták: az autóipar területén kevés dolgozót foglalkoztatnak minimálbéren. A magasabb magyarországi minimálbérnek ugyanakkor abban lehetett hatása, hogy elősegítette a felette lévő fizetési fokozatokban a keresetek emelését.
A Szakszervezeti Stratégiai Tanulmányok kiadványban közölt táblázat alapján, illetve a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban kapott tájékoztatás szerint 2002 januárjában a havonkénti 50 ezer forintos magyarországi minimálbér 210 eurónak felel meg. Ugyanakkor Szlovákiában a legkisebb kötelező bér összege 118 euró volt. A visegrádi országok közül a magyarországinál alacsonyabb, 153 eurós havonkénti minimálbért volt kötelező fizetni Csehországban, miközben a magyarországi minimálbérszintnek felelt meg 212 euróval a lengyelországi legkisebb bér.

Portugáliában kétszer ennyi

Ugyanakkor az európai uniós tagországok minimálbérei lényegesen magasabbak ezeknél a mértékeknél. Így például Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban is kétszer annyit kell fizetni minimálbérként a dolgozóknak. Ezekben az országokban 2002 januárjában 406, 473, illetve 516 euró volt a legkisebb bér.

Luxemburgban hatszor

Lényegesen magasabb volt a minimálbér a többi tagországban. Így például Hollandiában 1.207, Belgiumban 1.163, Franciaországban 1.126, Nagy-Britanniában 1.124, Írországban 1.009 euró. Megemlíthető még Luxemburg 1.290 eurós minimálbére. Több már országban, mint például Németországban, Ausztriában nincs országosan kötelező legkisebb bér, a minimálbérek mértékét az ágazati tarifaszerződések szabályozzák.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.