Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Magyarok Románia leggazdagabbjai közt

2004.11.10. 14:12
A Capital című lap idén is elkészítette a háromszáz leggazdagabb román állampolgár listáját. Tavaly óta 55 újabb személy lépett be a dollármilliomos kiváltságosok klubjába, az első helyen nyolcszázötvenmillió dollárral egy volt légionárius áll.
A háromszáz leggazdagabb román állampolgárt összegyűjtő szóló kiadvány szerint Románia dollármilliomosai mintegy tizenhárommilliárd dolláros összvagyonnal rendelkeznek jelenleg, egymilliárd dollárral többel, mint egy évvel ezelőtt, és cégeikben hétszázezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A Capital című lap kimutatása szerint soraikban 55 új dollármilliomos van a korábbi statisztikához képest, az újonnan a listára lépett személyek harminc-negyvenmillió dolláros átlagvagyonnal rendelkeznek.

Milliárdos teniszes

Egy év alatt nem sokat változott a leggazdagabb románok ranglistájának élvonala. Az élen továbbra is az 1941-ben Olaszországban letelepedett, volt légionárius-vasgárdista üzletember, Iosif Constantin Dragan, a 11 országban jelen levő Butan Gas cég tulajdonosa áll 850 millió dollárra értékelt vagyonával.

Második Ion Tirac, akinek közel hétszázmillió dollárnyi az összvagyona. A milliárdos teniszkarrierje után lépett az üzletemberi pályára, érdekeltségei vannak a bankszférában és az autókereskedelemben. Harmadik Viorel Micula, aki a bihari European Drinks holding résztulajdonosa, ez egyébként Kelet-Európa legnagyobb élelmiszeripari vállalata. A listán közel háromszázmillió dolláros vagyonával nyolcadik helyen szerepel Frank Timis, akinek neve a verespataki ciántechnológiás arany- és ezüstbányákkal kapcsolatban lehet ismerős olvasóinknak.

A toplistában az első magyar Teszári Zoltán, aki egy kábeltelevíziós társaság tulajdonosa, vagyona nyolcvanmillió dollár, ami a huszonkilencedik helyre elég. Őt a marosvásárhelyi Prosszer Zoltán követi, aki hatvanmilliós vagyonával a negyvenkettedik, a százegyedik helyen pedig Verestoy Attilát, RMDSZ-es szenátort találjuk 25 millió dolláros magánvagyonával.

Vonzó a tőkepiac

A Magyar Hírlap éves listája szerint Magyarország leggazdagabb embere Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom tulajdonosa, akinek összvagyonát ötvenmilliárd forintra, azaz körülbelül kétszázötvenmillió dollárra teszik, mely a román listán a top10-be kerüléshez is alig lenne elég.

A legvonzóbb befektetési terület a romániai gazdagok számára az ingatlan- és a tőkepiac. A kiadványt megjelentető Capital főszerkesztője szerint a román uniós belépés közeledtével, a tőzsdén jegyzett cégek számának gyarapodásával a tőkepiac lesz az elsőszámú "milliomosgyártó". Már most is vannak olyanok, akik vagyonukat kizárólag az ügyes tőzsdei spekulációknak köszönhetik.

Területi megoszlásban a fővárosban, Bukarestben él a legtöbb milliomos, Erdély azonban a maga 55 milliomosával szorosan követi Bukarestet. Az Erdélyben élő milliomosok összvagyona egymilliárd dollár körül van.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.