Árpád
7 °C
21 °C

Segít a költségvetésnek a Mol?

2006.05.09. 12:11
Számítások szerint mintegy 230 milliárd forintot fizet a Mol Rt. azért a csaknem 11 millió darab törzsrészvényért, amelyet most vásárolt meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól. Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban azt mondta: az állam "burkoltan" csökkentheti a költségvetési hiányt a bevétellel.

A vételi opciós jogról 2005. december 1-jén kötött megállapodást a cég és az állami részvénytársaság. A vételi ár a május 8-át megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára. A részvények átlagárfolyama nagyjából 22 ezer forint, ez azt jelenti, hogy mintegy 230 milliárd forint az ügylet értéke - mondta az Info Rádió honlapján olvasható összefoglaló szerint Szuppán Gergely.

Az elemző szerint a Mol azért nem élt korábban opciós jogával, mert a vásárlás előtt csökkentenie kellett a tulajdonában lévő saját részvények számát. Ez megtörtént, a cég 8,2 százaléknyi részvényt adott el BNP Paribas Banknak, 5,5 százalékot pedig egy nagy offshore cégnek - tette hozzá. Szuppán Gergely emlékeztetett arra, hogy az állam és a Mol között tavaly decemberben létrejött szerződés szerint az olaj- és gázipari cég 2015 végéig nem adhatja el a részvénycsomagot stratégiai befektetőnek, de pénzügyi befektető megveheti az értékpapírokat.

A privatizációs bevétel közvetlenül a költségvetés egyenlegének javítására nem fordítható, az ilyen forrásból érkező pénzből elsődlegesen az államadósságot kell csökkenteni - mondta a szakértő. Bizonyos trükközéssel egyes állami kötelezettségvállalásokat mégis át lehet vállalni ebből a pénzből. Elképzelhető, hogy egyes autópálya-kötvények refinanszírozására fordítja az állam a pénzt, és ezzel burkoltan javíthatja a költségvetés helyzetét - vélekedett Szuppán Gergely.

Batiz András kormányszóvivő december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő Mol-részvényeket. A tavalyi közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a Mol Rt. függetlenségének megőrzése. Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos részvénycsomagot a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják fel nyilvános értékesítés keretében.

Hernádi Zsolt, a Mol Rt. vezérigazgatója december 1-jei közleményében úgy fogalmazott, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.