Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Olajat talált a Mol

2005.09.01. 09:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Amit eddig közvetett jelekből csak sejteni lehetett, mostanra bizonyossá vált: olajat rejt a Mol kazahsztáni mezője.
Sikerre vezettek a Mol kazahsztáni olajmezőjén végzett próbafúrások, a kutatók 5800 méter mélyen a sóréteg alatt földgázt és olajat találtak. A minták alapján ráadásul a nyersanyag minősége kitűnő, az olaj gyakorlatilag kénmentes és a földgáz sem tartalmaz kénhidrogént. A 2400 négyzetkilométer területű, Észak-Kazahsztánban, a Karacsaganak óriás gáz- és kondenzátummező szomszédságában elhelyezkedő Fedorovszkoje blokkban a Mol vezetésével történik a szénhidrogének utáni kutatás.

A kitermelés megkezdéséig további próbafúrásokra, illetve kiegészítő szeizmikus geofizikai műveletekre van még szükség az előfordulás gazdaságosságának kivizsgálása érdekében. A kutatófázis befejezése a korábbi tervek szerint 2008 májusára várható. A Fedorovszkoje blokkban jelenleg 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Mol, a cég kazahsztáni befektetése eddig valamivel kevesebb mint 40 millió dollárba került. A mezőben további két cég rendelkezik még részesedéssel, a 22,5 százalékos tulajdonrésszel bíró Sinopec-leányvállalat, a First International Oil Corporation, és a 50 százalékos tulajdonos Exploration Venture Limited.

Készült 2002-ben egy számszerű becslés is a mező feltételezett szénhidrogénkészleteiről, az akkor sikertelen vételi kísérlettel fellépő Rosznyeftynél. Eszerint az ezt a területet is magában foglaló, ám ennél kicsivel nagyobb blokk (3200 négyzetkilométer) mintegy 200 millió tonna kőolajat és 400 milliárd köbméter gázt rejthet. (Összehasonlításul, a tavalyi hazai kőolaj-kitermelés 1,08 millió tonna volt, az idei ennél valamivel kevesebb lesz.)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.