Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Egymilliárd eurónyi büntetés egy év alatt

2002.12.16. 13:04
Az EU versenyügyi biztosa által árkartell miatt idén kiszabott büntetések összértéke várhatóan még e héten eléri az egymilliárd eurót. Szakértők szerint azonban a közeljövőben enyhül a brüsszeli szigor ezekben az ügyekben.
Mario Monti hivatala jelenleg 946 millió eurónál tart, de a Financial Times értesülései szerint kedden, az Európai Bizottság idei utolsó ülése után újabb büntetéseket jelentenek be, így az idei bírságok összege meghaladja majd az egymilliárd eurót.

Építőanyag, fűszer, processzor

A lap úgy tudja, a hét elején három különböző árrögzítési ügyben döntenek az illetékesek. Néhány olasz építőanyag-, és japán ételízesítő-gyártó számíthat kisebb büntetésre, míg a számítógép-alkatrészeket készítő német SGL Carbon, amely ellen hat éve folyik vizsgálat, komolyabb bírságot kaphat.

A brüsszeliek gyanúja szerint az SGL a processzorok gyártásához szükséges különleges grafit árát rögzítette hét európai, amerikai és japán konkurensével a kilencvenes években.

Már megbüntették

A német vállalat komoly büntetésre számíthat, mert a kartell éveken át működött, és a céget korábban már bűnösnek találták hasonló ügyekben. A lap szerint ugyanakkor a bírság megállapításánál valószínűleg figyelembe veszik a cég pénzügyi helyzetét, és hogy a vállalatot korábban már megbüntették versenyellenes magatartásért.

Enyhül a szigor?

Egy megbüntetett vállalat korábban csak úgy érhette el büntetése csökkentését, ha bíróság előtt bizonyítani tudta, hogy a bírságnak súlyos következményei lesznek, például ha alkalmazottakat kell elbocsátani miatta - ez azonban ritkán sikerült. A lap által megkérdezett szakértők szerint az SGL-ügy azt mutatja, hogy Brüsszelben enyhíteni akarnak a négy éve alkotott versenyügyekben alkalmazott büntetési irányelveken. A bizottság illetékesei nem kommentálták a Financial Times értesüléseit.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.