Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Brüsszel nem lesz elnéző a Microsofttal

2002.11.05. 10:19
Nem tekintjük magunkra nézve irányadónak, hogy az Egyesült Államok bírósága jóváhagyta a Microsoft Corp. és kilenc szövetségi állam között korábban létrejött megegyezést, mert Európában mások a trösztellenes ügy nézőpontjai, és saját szabályainkat kell érvényesíteni - nyilatkozta az EU brüsszeli bizottságának szóvivője.
Amelia Torres arra reagált, hogy a Microsoft ellen az USA-ban most véget ért perben a bíróság elutasította a felperesek keresetét, amellyel egyebek között szélesebb körű hozzáférést szerettek volna biztosítani a Windows forráskódjához. Az elutasító döntés nyomán a riválisok szerint még inkább megnő a cég domináns szerepe a szektorban.

Brüsszelnek nem kell magát határidőhöz tartania döntése meghozatalakor - jelentette ki Torres, amiből elemzők arra következtetnek, hogy a vizsgálat még jó néhány hónapig eltarthat. Az elvileg kiszabható büntetés maximuma a cég éves árbevételének 10 százaléka lehet.

A Microsoft elzárkózik

Az EU versenyhatóságaként eljáró bizottságnak nem tetszik, hogy a Microsoft megcélozta az olcsóbb szerverek piacát, de nem adott alapvető információkat a gyártóknak az ezekben használt Windows-szoftverről. Emellett a Microsoft a bizottság álláspontja szerint jogtalan előnyt élvez a Windows operációs rendszerbe beépített médialejátszó szoftvere révén.

Horacio Gutierrez, a Microsoft európai főjogásza viszont ama reményét fejezte ki, hogy a bizottság alaposan tanulmányozza az ítéletet, és ez elősegítheti az ügy itteni megoldását. Attól a cég mindenesetre máris kategorikusan elzárkózott, hogy a Media Playert leválassza az operációs rendszerről, mondván, hogy ezt nem tekinti tárgyalási alapnak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.