Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A multik nem készülnek az unióra

2003.06.30. 10:13
A Közép-Európában működő nemzetközi vállalatok tudják, hogy a 2004-es EU-bővítés érzékenyen érinti majd üzleti tevékenységüket. Ennek ellenére elenyésző azoknak a száma, amelyek költségvetési tartalékot hoztak létre a várható kiadások fedezésére.
Az EU-bővítés hatásai címmel, a lehető legváltozatosabb gazdasági ágazatokban tevékenykedő, jelentős közép- és kelet-európai befektető körében végzett felmérést a PricewaterhouseCooper. A felmérésben megközelítőleg száz vállalkozás vett részt.

Külső segítség kell

A megkérdezettek 89 százaléka tudatában van annak, hogy a bővítés érinteni fogja üzleti tevékenységét, és hogy a változásokra fel kell készülni. A minta kétharmadánál ugyanakkor csupán az idén kezdtek el, vagy ezután kezdenek majd el számolni a csatlakozás következményeivel, felkészülni az EU-bővítéssel együtt járó változásokra.

A felmérésben résztvevőknek mintegy fele úgy véli, önállóan, külső segítség nélkül nem lesznek képesek kezelni a bővítésre történő felkészülés folyamatát. A cégek 86 százaléka egyelőre semmiféle költségvetési tartalékot nem hozott létre e célra, a megkérdezetteknek alig hét százaléka különített el erre ötvenezer eurót vagy ennél többet.

Számítanak az adórendszer változására

A bővítésre való felkészülést illetően a cégek többsége (68 százaléka) regionális szemléletmódot vall. A válaszadóknak mintegy húsz százaléka úgy véli, a csatlakozás miatt vállalatuk szerkezeti módosításokat is kénytelen lesz végrehajtani.

A válaszadók legtudatosabban az adózási rendszer módosítását tartják számon, valamint a könyvelési és jelentéstételi rendszert érintő változásokra számítanak. A minta 88 százalékánál úgy gondolják, szükség lesz a könyvelési rendszer EU-normákhoz való igazítására, míg 58 százalék úgy véli, a jelentéstételi rendszernek kell majd változnia. A megkérdezetteknek 45 százaléka gondolja úgy, hogy mindkét szisztéma módosításokra szorul.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.