Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Gyengélkedik az amerikai szolgáltatási szektor

2001.09.07. 09:17
A vártnál sokkal rosszabb lett az amerikai gazdaság feldolgozóiparon kívüli szektorainak augusztusi beszerzésimenedzser-indexe.
A Nemzeti Beszerzőimenedzser-szövetség (NAPM) csütörtökön közzétett, főleg a szolgáltatási ágazat hangulatát jelző mérőszáma 45,5 pont lett augusztusra a júliusi 48,9 után.

A Reuters elemzői konszenzusa 49,4 pontos értéket valószínűsített. (Az 50-es érték alatti beszerzőimenedzser-index a vizsgált szektor kibocsátásának zsugorodását jelzi.)

A szolgáltatási szektor az amerikai gazdaság motorja

Az átfogó adaton belül az elemzők különösen a szolgáltatási szektor foglalkoztatási részindexét tartották aggasztónak: a mutató 45,9 pontra esett a júliusi 46,4-ről. A szolgáltatási szektroban dolgozik az amerikai alkalmazottak több mint fele.

Derűre jött a ború

Két nappal korábban a NAPM rózsás képet festett az amerikai feldolgozóiparról: ennek a szektornak a beszerzésimenedzser-indexe a vártnál és az előző havinál is sokkal jobb, 47,9 pont lett augusztusra a júliusi 43,6 után. Az augusztusi átfogó gyáripari NAPM-index öt éve a legnagyobb havi emelkedést mutatta.

Estek a tőzsdék

A csütörtöki újabb, jóval komorabb NAPM-indexet alaposan megszenvedték az értékpiacok: a Nasdaq Composite 3, a Dow Jones és a Standard & Poor's 2 százalék körüli mínuszban zárt.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.