Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A hiányküszöb alá kerülhet Németország

2003.01.30. 14:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Németország nem tágít: mindent megtesz, hogy az idén sikerüljön a stabilitási és növekedési paktum által meghatározott költségvetési hiányküszöb alatt maradnia, annak dacára, hogy a kormány kénytelen volt egyharmaddal csökkenteni a 2003-as gazdasági növekedési prognózist.
- Az euróövezet 12 tagországa számára kötelező 3 százalékos költségvetési hiányküszöb követelményének teljesítése 2003-ban nem okoz majd gondot - jelentette be Wolfgang Clement gazdasági miniszter. Mint ismeretes, a GDP 3,7 százalékát kitevő költségvetési hiányával 2002-ben Németország durván átlépte az egységes hiányküszöböt.

Picike növekedés

A jelenlegi előrejelzések szerint 2003-ban a német költségvetési hiány maximálisan 2,85 százalékos lesz. A kormány éves gazdasági beszámolóját ismertető sajtóértekezleten a pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a következő hónapokban meglehetősen nehéz gazdasági körülményekre számíthatnak.

A kormány - a várakozásoknak megfelelően - kénytelen volt az eredeti 1,5 százalékról 1 százalékosra csökkenteni 2003-as gazdasági növekedési előrejelzéseit. (Tavaly Németországban csupán 0,2 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek.)

A berlini fal törmelékei

Az idén várhatóan a munkanélküliek száma is emelkedik, s éves átlagban eléri a 4,2 milliót. Németországban jelenleg tíz százalékos a munkanélküliség, azaz valamivel meghaladja a 4 négymilliót az állástalanok száma. Megfigyelők szerint januárban a munkanélküliek száma 4,5 millióra növekszik, ezzel kapcsolatos hivatalos adatokat február elejére várnak.

Németországnak még nem sikerült kihevernie a munkaerőpiacot ért negatív hatásokat, amelyeket elkerülhetetlenül hozott magával a berlini fal több mint egy évtizeddel ezelőtti leomlása, majd az egyesülés. A pénzügyminiszter szerint Németország 2003 második felében jut fordulóponthoz, ám egy iraki háború veszélye gyakorlatilag lehetetlenné teszi az exportorientált gazdaság fejlődési görbéjének előrejelzését.

Reformokkal kitörni az ördögi körből

Wolfgang Clement elmondta, a 2003-ra tervezett reformok a gazdasági növekedés útjára térítik az országot. Ebben jelentős szerepe lesz a visszafogott társadalombiztosítási rendszernek, a munkanélkülisegély-rendszer újjászervezésének, a munkaerőpiaci reformoknak, valamint a kis- és középvállalkozókat támogató akcióknak. A pénzügyminiszter úgy véli, az idén Németországnak feltétlenül ki kell törnie az gazdaságot immár két évtizede emésztő ördögi körből.

Wolfgang Clement elismerte, hogy Németország szempontjából a jelenleginél alacsonyabb irányadó EKB-kamatok lennének előnyösek, ám elhárította azt a spekulációt, miszerint az eurónak a dollárhoz viszonyított értéknövekedése gondot okozhatna a német exportnak. Kifejtette: vezető gazdasági szakemberek szerint a probléma addig nem igényel kezelést, amíg az euró nem éri el az 1,10 dolláros árfolyamszintet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.