Előd
5 °C
11 °C

Kilencéves mélyponton a német növekedés

2003.01.16. 13:08
A német gazdasági növekedés tavaly mindössze 0,2 százalékos volt, jelentette be Johann Hahlen, a szövetségi statisztikai hivatal vezetője.
A hivatal szerint a gazdaság az utolsó negyedévben valószínűleg stagnált. A 2001-es növekedés 0,6 százalékos volt, 2002-re a kormány 0,5-öt jósolt, közölte a BBC.

Növekvő munkanélküliség, csökkenő befektetési kedv

A legnagyobb német cégek mind a forgalom visszaeséséről számoltak be, befektetéseiket visszafogták, a kiskereskedelmi forgalom is visszaesett, miközben a munkanélküliség decemberre négyéves maximumra ért.

A növekedést az export biztosította, amely 2,9 százalékkal nőtt. A fogyasztás ugyanakkor fél százalékkal csökkent, és a befektetések 8,4 százalékkal estek vissza.

Egy százalék idén

A német gazdaságkutató cégek rendre egyszázalékos vagy ennél is alacsonyabb növekedést várnak 2003-ra, a kormány másfél százalékot prognosztizál. (A brit kormány három, a francia 2,5 százalékos növekedést vár idén.)

A 2001-es 2,8 százalék után a költségvetési hiány 3,7 százalékra nőtt, ami jóval az eurózónában előírt határérték fölött van. Az Európai Bizottság emiatt néhány napja már figyelmeztette Németországot.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.