Miklós
-7 °C
2 °C

Növekvő befektetői bizalom Németországban

2003.07.17. 11:04
Az utóbbi tizenegy hónap legmagasabb értékére ugrott a német befektetők bizalma júliusban, mutatja az Európai Gazdasági Kutatóközpont indexe, amely több mint a kétszeresére nőtt egyetlen hónap alatt. Az eredmény tovább táplálja a reményeket, hogy Európa legnagyobb gazdaságának jövőre végre sikerül kilábalnia a gazdasági válságból.
A ZEW-index 41,9 pontra ugrott júliusban, ezzel már hét, egymást követő méréskor mutatott javulást. A növekedés lényegesen magasabb a gazdasági szakértők előrejelzéseinél, júliusra ugyanis huszonöt pontos növekedést jósoltak. Az euróövezet tizenkét tagországának ZEW-indexe 12,5 ponttal ötven és fél pontra nőtt az utóbbi hónapban.

Az EGK eredményei 311 befektetőtársaság és elemző megkérdezésével születtek, azonban ennél sokkal átfogóbbnak és pontosabbnak tekintik a július végére várható Ifo-felmérést. Az emelkedő részvényárak, az enyhén gyengélkedő euró és a reformtanácskozás terén jelentkező optimizmus fokozásához - nyilatkozta Wolfgang Franz, az EGK elnöke. Az index mindenképpen azt jelzi, hogy Németország közel jár a válságos időszak végéhez.

Tizennyolcmilliárdos adócsökkentés

A júliusi ZEW-index meglepő ugrása elsősorban a Gerhard Schröder kancellár szociáldemokrata kormánya adóreformjának tudható be: a tizennyolcmilliárd eurós adócsökkentést jövő év elejére tervezik, Berlin gazdasági fejlődést célzó projektjének részeként. A derűlátást szintén alátámasztja Németország legnagyobb ipari szövetségese, az IG Metall veresége, amelyet a harmincöt órás munkahét kiterjesztésére tett kísérlete nyomán szenvedett el.

Március közepe óta a DAX-index több mint ötven ponttal növekedett, s az Európai Központi Bank júniusban a második világháborút követő időszak szintjére süllyesztette az euróövezet hivatalos kamatait. Az euró is enyhe gyengülést mutat, visszavonulva a májusban regisztrált, minden idők legmagasabb árfolyamáról (1,1933 dollár), amely komoly aggodalmat keltett az exportra gyakorolt kedvezőtlen hatás miatt.

A termelés még mindig csökken

Míg a gazdasági légkörrel kapcsolatos felmérések pozitívak, a gazdasági adatok szerint mind eddig alig történt javulás. Az Öböl-háború hivatalos befejezése utáni adatok azt mutatják, hogy a megrendelések és a termelés csökkent. Ennek eredményeként a gazdasági szakértők nagy része nullára csökkentette 2003-as német gazdasági növekedési előrejelzéseit, és 2004-re csupán gyenge egy százalékos növekedést jósolnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.