Árpád
-2 °C
9 °C

Chevrolet Niva magyar motorral

2003.11.05. 09:01
A General Motors-AvtoVaz vegyesvállalat azt tervezi, hogy jövőre olyan Chevrolet Niva terepjárókat dob piacra, amelyeket a szentgotthárdi Opel Magyarország Autóipari Kft.-ben készült 1,8 literes motor hajt. A németekhez hasonlóan más amerikai és francia autógyártók is fokozzák aktivitásukat és növelik kapacitásaikat Oroszországban.
Az amerikai cég mintegy negyvenezer, a Lada Nivától teljes mértékben különböző Chevrolet Nivát exportálna Nyugat-Európába, a Rosbalt hírügynökség azt írja Szentpétervárról, hogy jövőre 13 ezer, egy átlagos, 8,5 ezer eurós Chevy Nivánál 4 ezer euróval többe kerülő magas felszereltségű modell kerülne Nyugatra a szentgotthárdi motorral. A Világgazdaság információi szerint a forgalmazás a GM hálózaton keresztül indul, így a Lada-kereskedők nem kapnak ebből a modellből.

Chevrolet Astra

A Reuters ugyanakkor arra is kitér, hogy a GM és az AvtoVAZ 2005-ben megkezdi az Astra II összeszerelését a 2001-ben alapított GM-AvtoVAZ vegyesvállalatnál Togliattiban. Az orosz és az amerikai vállalat egyetértett a vállalkozás közös finanszírozásában. Az előzetes felmérések szerint a termelés beindítása 80-100 millió dollárba kerülne, ám a General Motors még vizsgálja a piaci körülményeket. Mert ugyan Oroszország a világ 10 legnagyobb autópiaca közé számít, a gyártási volumen tervezéséhez fel kell mérni a piac felvevőképességét is. A tervek szerint azonban a GM-AvtoVAZ az idén 30 ezer, jövőre 60 ezer, az Astra-összeszerelés megindítása után, 2005-ben pedig 75 ezer autót bocsát ki.

Az úgynevezett Chevrolet Astrának már ára is van: a négyajtós 11-12 ezer dollár lesz, konkurenciát támasztva a hasonló összegért kapható, és szintén Oroszországban készülő Ford Focusnak.

Ford és Renault

A másik amerikai autóipari óriás, a Ford orosz leányvállalata, a Ford ZAO folytatja termelésbővítő beruházásait, s ez az egyetlen márka, amely nem vegyesvállalatban készül Oroszországban. A ZAO az idén 15 ezer Focust bocsát ki, de engedélye van az orosz kormánytól, hogy termelését az évi 25 ezres szintig emelje. A Renault pedig bejelentette hogy 250 millió dolláros beruházást folytat moszkvai gyárában, hogy az 2007-re évi 60 ezer, később pedig akár 120 ezer gépkocsit is elkészíthessen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.