Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Nem lesz olcsóbb az euróhitel

2005.08.02. 08:06
Az Európai Központi Bank szerint a kamatcsökkentés nem pörgetné fel a gazdaságot, mert az emberek a magas munkanélküliség miatt úgysem költenek.

Az Európai Központi Bank (ECB) többet árthat az európai gazdaságnak, mint amennyit esetleg használ, ha politikai nyomásra csökkenti az irányadó jegybanki kamatlábat - idéz a megszokottól eltérő elemzői véleményeket a Bloomberg. Az eurót használó országok vezetői - legutóbb Silvio Berlusconi olasz kormányfő, illetve Wolfgang Clement német gazdasági miniszter - számos alkalommal kifejtették, hogy az ECB kamatcsökkentésétől várják a gazdasági növekedés felpörgését.

Nincs esély

Szakértők szerint mindemellett nincs sok esély kamatvágásra, jóval valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint 2006-ig marad a jelenlegi kamatszint, jövőre pedig szigorít a monetáris kondíciókon a közös európai jegybank. Egyes elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kamatcsökkentés spekulációs lufi keletkezését okozhatja, elsőként a lakáspiacot érintve, de aztán az áremelkedés végiggyűrűzhet az egész gazdaságon.

Thomas Mayer, a Deutsche Bank közgazdásza szerint a kamatcsökkentés életlen fegyver a recesszió elleni harcban, és azon túl, hogy az ingatlanpiacot bizonyos országokban feltehetően fellendítené, nem használna semmit az eurózóna legnagyobb gazdaságának, Németországnak.

Hasonlóan vélekedik David Brown, a Bear Sterns elemzője, aki szerint egy 25 bázispontos mérséklésnek nem lenne semmi hatása a reálfolyamatokra, a költekezési kedvet ugyanis a munkanélküliségtől való félelem fogja vissza a 12 tagország többségében. A munkanélküliségi ráta 8,8 százalékos az eurózónában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.