Judit
3 °C
6 °C

Kiutálják a magyar munkaerőt Németországból

2005.05.07. 09:00
SoKo Pannonia fedőnéven folytatnak akciót a német hatóságok az országban legálisan dolgozó magyar cégek ellen, akik úgy vélik, ezzel csak az olcsóbb magyar munkaerő kiszorítása a cél. A lejárató kampánynak tűnő sorozat ellen fellépni és a magyar érdekeket megvédeni hivatott kormányszervek egyelőre csak leveleznek egymással a problémáról - írja a Népszabadság.

Magyarok németországi munkavállalási engedélyért megvesztegették az egyik szövetségi munkaügyi hivatal néhány munkatársát - közölte a héten a Westfalenblatt című lapra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség, de a hírt később az illetékes munkaügyi hivatal és a bonni ügyészség is cáfolta. A német piacon érdekelt magyarországi vállalkozások a Westfalenblatt cikkét a Németországban a kelet-európai (és főleg a magyar) munkavállalók és cégek "lejáratása és tönkretétele érdekében indított akció" részének tekintik.

Legális papírok, illegális módszerek

Németországban kilenc nappal a magyar uniós csatlakozás előtt rendelték el a SoKo Pannonia nevű akciót, melynek keretében 2004. április 21-én 1100 állig felfegyverzett német rendőr és vámos rohanta le őrző-védő kutyákkal 23 magyar vállalkozás németországi telephelyét. A cégeknél főleg a dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos iratokat foglalták le. A magyar vállalkozások német partnerei sem úszták meg a razziát, bár a magyarok szerint őket csak azért zaklatták a hatóságok, hogy elvegyék a kedvüket a magyar alvállalkozók foglalkoztatásától.

Egy 1999-ben aláírt államközi egyezmény értelmében a Magyarországon bejegyzett, bevételük meghatározó részét a hazai piacon megtermelő magyar cégek évente legfeljebb hétezer munkavállalót foglalkoztathatnak kiküldetés keretében Németországban. Az érintett társaságokat képviselő vezetők szerint azonban az elmúlt években a németek szinte folyamatosan zaklatják a magyarokat alaptalanul, a SoKo Pannonia akció pedig egyértelműen a német munkásokkal azonos felkészültségű, de olcsóbb magyar munkaerő eltávolítására irányult.

Az elmúlt tizenöt évben több ezer magyar dolgozott kiküldetésben hazai cégek németországi kirendeltségein. A legutóbbi időkben azonban a német hatóságok a korábbi gyakorlattól eltérően értelmezik a vonatkozó kétoldalú egyezményeket. A nemzetközi gyakorlatban elfogadhatatlan módon például nem fogadják el a külföldi munkavállalások engedélyezésében illetékes magyarországi szervezetek és hatóságok igazolásait. Máskor olyan követelményeket támasztanak, amilyeneket - egy évekkel ezelőtt meghozott jogerős német bírósági ítélet szerint - nem támaszthatnának.

Halottnak a csók

Magyarországon 2004. április 21., azaz a SoKo Pannonia akció kezdete óta több mint harminc vállalkozásnál tartott házkutatást az ügyészség utasítására a rendőrség. Cégiratokat és más bizonyítékokat foglaltak le olyan mennyiségben, ami már a magyar hatóságok szerint is veszélyezteti a vállalkozások működését. Az ORFK jelezte is aggályait a Legfőbb Ügyészségnek, ahol végül megtiltották a lefoglalt iratok külföldre szállítását, a magyar hatóságok fellépését azonban nehezíti, hogy az 1959-ben elfogadott kölcsönös bűnügyi jogsegély-egyezmény értelmében nincs lehetőségük vitatni a külföldi fél kérésének jogszerűségét. Egyelőre csak annyit tudnak tenni, hogy felhívják a német ügyészség által szervezett embercsempészettel, adócsalással és hasonló bűncselekményekkel gyanúsított magyar vállalkozók figyelmét panasztételi jogukra.

A SoKo Pannonia elrendelése óta az illetékes magyar minisztériumok folyamatos levelezésben állnak egymással. A Belügy-, a Gazdasági és az Igazságügyi Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az OEP és a vállalkozók érdekképviseletei az elmúlt egy évben a legfelsőbb (miniszteri, államtitkári) szinten leveleznek egymással, és főosztályvezetői szinten érdekegyeztetnek. A Külügyminisztérium szóbeli jegyzéket adott át a német nagykövetnek, amelyre a Népszabadság információi szerint nem érkezett válasz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.