Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Elengednék a tb-járulékot

2006.04.12. 09:12
Az állam a jövőben nem bérkiegészítést adna, hanem elengedné a munkáltatók tébéjárulék-fizetési terheit. Az egyik német tartományban kitalált ötletet a szakszervezetek és a munkaadók is támogatják.
Országos szinten is példaadó lehet az a megoldás, amelyet az egyik legnagyobb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália kíván bevezetni a foglalkoztatási helyzet javítására. A régóta napirenden lévő "kombibérmodell" új változatáról van szó, amelynek lényege, hogy az állam az eddigi próbálkozásokkal szemben nem bérkiegészítést adna a munkanélkülieket alkalmazó cégnek, hanem elengedné a járulékterheket.

Ezzel a megoldással a munkaadó olcsóbban megúszná az adott személy foglalkoztatását, a munkavállaló zsebében több pénz maradna, ugyanakkor nem engednének az ágazati minimálbér összegéből, ezért azután a szakszervezetek számára is elfogadható lenne a megoldás. A programba azokat a tartósan munka nélkül lévőket vonnák be, akik 50 évesnél idősebbek vagy nincs szakképesítésük. Elsősorban a szociális ellátásban és a környezetvédelemben számítanak a támogatott állásokra, hiszen ezeken a területeken ma nemcsak munkavállalót, de még polgári szolgálatost sem találnak annyit, amennyire szükség lenne.

A munkaadók és a munkavállalók képviselői a Financial Times Deutschland szerint üdvözölték a düsseldorfi munkaügyi minisztérium kezdeményezését, amelynek határozott célja, hogy siker esetén országosan is elterjessze ezt a modellt. A kormánypártok közül a kereszténydemokraták egyértelműen támogatják a javaslatot (az azt kidolgozó tartományi szakminiszter, Karl-Josef Laumann is a párt soraiból került ki), ugyanakkor az SPD megosztott.

Több szociáldemokrata vezető ragaszkodik ahhoz, hogy a kombibér modelljének elterjesztését kössék országos minimálbér bevezetéséhez, ugyanakkor a párt által delegált Franz Müntefering szövetségi munkaügyi miniszter csak ágazati szinten szeretne ilyen előírásokat. A szintén szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück pedig úgy a kombi-, mint a minimálbérrel kapcsolatban szkeptikus, mivel túlzott állami kiadásoktól tart.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!