Judit
-2 °C
8 °C

Nem különösebben versenyképes Magyarország

2005.09.28. 16:56
A World Economic Forum listája szerint nem lett versenyképesebb a magyar gazdaság az elmúlt egy évben. Az új tagállamok közül azonban csak Észtország, Szlovénia és Csehország előz meg minket.

Az Európai unió nagy gazdaságai – Németország (15.), Nagy-Britannia (13), Franciaország (30.) - lejjebb csúsztak a genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég versenyképességi listáján, amit szerdán tettek közzé. A tanulmány 117 ország gazdaságát vizsgálta

Északon jól mennek a dolgok

A készítők megállapították, hogy idén várhatóan 4,25 százalékkal nő a világgazdaság, egy százalékponttal lassabban, mint tavaly. A tanulmány szerint a magas olajárak miatt 2006 végéig nem lehet különösebb fellendülésre számítani.

Jól szerepeltek az észak-európai országok, olyannyira, hogy a világ versenyképességi ranglistáján Finnország szerepel az első helyen, az Egyesült Államok csak a második. Az első tízben Finnországon kívül ott van még Svédország (3.), Dánia (4.), Izland (7.) és Norvégia (9.)

Európa más részeit tekintve jelentősen javult Írország és Lengyelország helyezése, továbbra is előkelő, a 20-ik helyet foglalja el Észtország. Az Európai Unió mind a 25 tagországát figyelembe a három legkevésbé versenyképes ország: Lengyelország (51.), Olaszország (47.) és Görögország (46.).

Csak Csádba ne!

Magyarország 39-ik helye megfelel a tavalyi eredménynek, miközben Csehország a 40-ik helyről a 38-ra javítva átugrott minket. Eredményünk 4,38 pont, szemben a listavezető Finnország 5,94 pontjával. Tunézia pont mögöttünk áll a sorban, de nincs messze a 48-ik Botswana sem.

A készítők szerint Csádba még off-shore céget sem érdemes alapítani: 2,37 pontja csak az utolsó, 117-ik helyre volt elég, de óva intenek attól is, hogy a Kirgiz köztársaságban, vagy Guyanában indítsunk vállalkozást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.