Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Az OECD tovább dolgoztatná az időseket

2005.10.10. 14:10
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint ösztönözni kell az idősebbek továbbfoglalkoztatását, mert túlságosan megterhelné az egyes országok költségvetését.
A következő években világszerte jelentősen növekedni fog az inaktívak száma, a problémát a nyugdíjreform önmagában nem tudja megoldani, szükség van az idősebbek továbbfoglalkoztatásának ösztönzésére - állapította meg hétfőn közzétett elemzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az OECD előrejelzése szerint 2050-ben az egy keresőre jutó inaktívak aránya 70 százalékra növekedhet a jelenlegi 38-ról, ha nem történik változás a foglalkoztatási, illetve nyugdíjazási módszerekben. Az Európai Unióban még ennél is kedvezőtlenebb lesz a helyzet: egy keresőre közel egy nyugdíjas fog jutni.

Az OECD állásfoglalása szerint a lakosság elöregedése annyira megterheli az egyes országok költségvetését, hogy az már az életszínvonal kárára mehet. A keresőképesek által befizetett adó nem fogja tudni fedezni a társadalombiztosítás kiadásait a nyugdíjasok számának növekedése miatt. Az OECD elemzői emlékeztetnek arra, hogy az átlagosan közel 9 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő Európai Unió sok tagországban a korai nyugdíjazással akarják növelni a foglalkoztatást, ahelyett, hogy a gazdasági növekedés gyorsítását célzó intézkedésekkel teremtenének új munkahelyeket.

A statisztikai adatok szerint egyre hosszabb a nyugdíjban töltött idő: 1970-ben egy férfi átlagosan 11 évet töltött el életéből nyugdíjasként, mára ez 18 év. A nőknél ugyanez az időszak 14 évről 23-ra emelkedett. A nemzetközi szervezet szakértői úgy látják, a nyugdíjreform önmagában nem elegendő az idősebbek foglalkoztatásához, olyan adórendszert kell működtetni, ami ösztönzi a továbbdolgozást.