Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Az OECD tovább dolgoztatná az időseket

2005.10.10. 14:10
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint ösztönözni kell az idősebbek továbbfoglalkoztatását, mert túlságosan megterhelné az egyes országok költségvetését.
A következő években világszerte jelentősen növekedni fog az inaktívak száma, a problémát a nyugdíjreform önmagában nem tudja megoldani, szükség van az idősebbek továbbfoglalkoztatásának ösztönzésére - állapította meg hétfőn közzétett elemzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az OECD előrejelzése szerint 2050-ben az egy keresőre jutó inaktívak aránya 70 százalékra növekedhet a jelenlegi 38-ról, ha nem történik változás a foglalkoztatási, illetve nyugdíjazási módszerekben. Az Európai Unióban még ennél is kedvezőtlenebb lesz a helyzet: egy keresőre közel egy nyugdíjas fog jutni.

Az OECD állásfoglalása szerint a lakosság elöregedése annyira megterheli az egyes országok költségvetését, hogy az már az életszínvonal kárára mehet. A keresőképesek által befizetett adó nem fogja tudni fedezni a társadalombiztosítás kiadásait a nyugdíjasok számának növekedése miatt. Az OECD elemzői emlékeztetnek arra, hogy az átlagosan közel 9 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő Európai Unió sok tagországban a korai nyugdíjazással akarják növelni a foglalkoztatást, ahelyett, hogy a gazdasági növekedés gyorsítását célzó intézkedésekkel teremtenének új munkahelyeket.

A statisztikai adatok szerint egyre hosszabb a nyugdíjban töltött idő: 1970-ben egy férfi átlagosan 11 évet töltött el életéből nyugdíjasként, mára ez 18 év. A nőknél ugyanez az időszak 14 évről 23-ra emelkedett. A nemzetközi szervezet szakértői úgy látják, a nyugdíjreform önmagában nem elegendő az idősebbek foglalkoztatásához, olyan adórendszert kell működtetni, ami ösztönzi a továbbdolgozást.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!