Miklós
-7 °C
4 °C

Erősödik az offshore-aktivitás

2006.10.25. 07:58
Az üzleti folyamatok kihelyezésének három legfontosabb célterülete India, a Fülöp-szigetek és Lengyelország. Magyarországra és Szlovákiába is jönnek, de a két ország túlzottan főároscentrikus.

A cégek egyre jobban figyelembe veszik a kihelyezés és a kiszervezés (offshore/outsource) stratégiáját - legyen szó szolgáltató igénybevételéről vagy házon belüli megoldásról -, hogy csökkentsék üzemi költségeiket és lépést tarthassanak a versenytársaikkal, vagy azért, hogy a céljaiknak megfelelőbb munkaerőpiacon telepedjenek le - derül ki a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadójának, a CB Richard Ellisnek 45 országot vizsgáló jelentéséből.

A társaság szerint az üzleti folyamatok kihelyezése a jövőben is folytatódik; egyre több vállalat keres alacsonyabb költségszintű helyszíneket növekvő számú és választékú üzleti funkciójának. A jelentésük szerint az üzleti folyamatok kihelyezésének (BPO) három legjelentősebb területe India, a Fülöp-szigetek és Lengyelország. Miután a munkaerő jelenti a legmagasabb költséget, a vállalatok részéről nagy igény mutatkozik arra, hogy egyes üzleti folyamataikat (főleg a bérszámfejtést és más irodai funkciókat) a megfelelő munkaerőpiacra telepítsék.

Például nagy munkaigényű, alacsonyabb szakértelmet igénylő call centereiket a cégek Indiába vagy a Fülöp-szigetekre helyezik. Ahogyan ezek a piacok elérik telítettségüket, a CBRE előrejelzése szerint a mozgás a másodlagos városokba helyeződik át. Kelet-Közép-Európa egyre jelentősebb offshore piaccá és az üzleti folyamatok kihelyezésének is erős versenyzőjévé válik. Ez többek közt a képzett, több nyelvet beszélő munkaerőnek, az európai/amerikai kultúra ismeretének és a közepes-alacsony költségszintjének köszönhető.

Cseh- és Lengyelország az elsők között van az aktivitás menynyiségét és a fővárosokon kívüli városok sikereit illetően. Magyarország és Szlovákia is jelentős mennyiségű aktivitást vonzott - bár egyelőre csak a fővárosokba. A cégek Románia és Bulgária felé is tekintenek; ezen országok jól haladnak a nemzetközi versenyben - és ez várható Szlovákia és Horvátország esetében is, bár kisebb mértékben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.