Szabina
4 °C
12 °C

Az amerikai alelnök volt cége ellenőrzi az iraki olajkészletet

2003.05.07. 11:42
A Halliburton eredetileg az olajtüzek eloltásának megszervezésére kapott megbízást, de most kiderült, hogy Dick Cheney volt vállalata üzemeltetheti a kutakat, és forgalmazhatja az olajat.
Március végén jelentették be Washingtonban, hogy a houstoni Halliburton leányvállalata, a Kellogg Brown & Root (KBR) irányíthatja az égő iraki olajkutak oltását és az ehhez kapcsolódó helyreállítási munkákat. A szerződés értékét nem közölték. Az Öböl-háború után is ez a vállalat irányította a munkálatokat: 1991-ben 320 kutat kellett eloltaniuk. A Halliburton elnöke 2000-ig Dick Cheney, az USA jelenlegi alelnöke volt.

A képviselő megtudta

Henry Waxman demokrata képviselő a hadsereg illetékeseitől azonban megtudta, hogy a szerződésben szerepel a "létesítmények üzemeltetése és a termékek forgalmazása" kitétel is. Sőt, a hadsereg már a szerződés meghosszabbítására is javaslatot tett. A képviselő most azt követeli, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a teljes szerződést, közölte a BBC.

"Nem állítom, hogy a kormány hazudott, de tény, hogy a Kongresszus nem ismerhetett meg minden részletet. A kormány korábban azt hangsúlyozta, hogy az iraki olaj az irakiaké. Ez a szerződés ellentmond ennek" - mondta Waxman.

Hétmilliárd vagy ötvenmillió

A képviselő szerint a Halliburton kétéves szerződésének értéke elérheti a hétmilliárd dollárt. A hadsereg szerint ez az összeg a legrosszabb esetre meghatározott maximum volt, de mivel a vártnál kevesebb kút égett, így áprilisig a cégnek mindössze ötvenmillió dollárt fizettek ki.

'Nem az alelnök döntött'

Dick Cheney hivatala a hírrel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az alelnöknek nem volt szerepe a megbízott cég kiválasztásában. Wendy Hall, a Halliburton szóvivője szerint márciusban a szerződés minden részletét nyilvánosságra hozták. A szóvivő közölte, hogy a KBR jelenleg az iraki olajügyi minisztériumnak segít a rendszer működtetésében.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.