Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Felmondják az iraki olajszerződéseket

2003.05.30. 14:14
Nyugati sajtójelentések szerint Irakban hatályon kívül helyezik a Szaddám Huszein országlása alatt orosz, kínai és francia cégekkel aláírt olajszerződéseket.
A német Frankfurter Rundschau szerint az iraki olajminisztérium vezetésével megbízott ideiglenes olajminiszter, Tamir Gadban bejelentette, hogy az orosz Lukoillal felmondott egy szerződést, egy másikat egy kínai céggel "kölcsönös egyetértéssel" befagyasztott. A francia TotalFinaElf szerződésének felmondásáról Gadban és amerikai tanácsadója hallgatásba burkolóznak.

A Lukoil bírósághoz fordul

A Lukoil egyik szóvivője már az iraki háború kezdete előtt, márciusban eltökéltségét hangoztatta, hogy iraki olajszerződéseiket akár peres úton is megvédik. A kártérítések követelésénél hasonlóképpen járnának el, mint az amerikai cégek az iráni sah rendszerének bukása után 1979-ben. "A Lukoil olajtársaság továbbra is érvényesnek tekinti iraki koncessziós szerződéseit, és amennyiben akadályozva lenne azok végrehajtásában, a genfi választott bírósághoz fordul" - ezt a legnagyobb orosz olajvállalatnál a BBC hírére reagálva közölték. A Lukoil csak a legitim, a nemzetközi közösség által elismert bagdadi kormánnyal kíván majd tárgyalni a koncessziós szerződésről - közölték.

Már Szaddám felmondta

A Lukoil-szerződés helyzetét bonyolítja, hogy annak felmondását már Szaddám Huszein utolsó hónapjaiban bejelentette az iraki kormány, mert - szakértők szerint - az Irak elleni gazdasági szankciók megszüntetésének és a háború elkerülésének hathatósabb ENSZ-beli szorgalmazására akarta sarkallni az orosz kormányt. Konkrét lépésekre azonban nem került sor, talán éppen azért nem, mert a volt iraki kormányzat célja akkor csupán a zsarolás volt.

Egy Szaddám Huszein által is felmondott szerződést behajtani az új bagdadi kormányzaton nem ígérkezik könnyű feladatnak a jelenlegi helyzetben, még akkor sem, ha - moszkvai hírek szerint - a volt iraki kormány azt is rossz néven vette, hogy az orosz nagyvállalat felvette a kapcsolatot az iraki ellenzékkel a háború kitörése előtt.

A Jukosz beszállna

A Szibnyefty-fúzió után a legnagyobb orosz kőolajtársasággá váló Jukosz ugyanakkor bízik abban, hogy részt kaphat az iraki kitermelés újraindításában. A vállalat az elmúlt években nem is az ENSZ, hanem az Egyesült Államok előírásait tartotta be Irak vonatkozásában, vagyis lényegében nem volt kapcsolata az arab országgal.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.